Златко Баретата получи 8 години затвор като лидер на наркобанда

Десетима от 21 подсъдими бяха оправдани, трима получиха само глоби

Снимка: БГНЕС

Три години след като соченият от МВР за столичен наркобос Златомир Иванов–Баретата бе арестуван по обвинение, че е сформирал и ръководил банда за разпространение на дрога и че е поръчал убийството на Румен Стефанов–Алфа, Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен само по първото обвинение и постанови 8 години затвор.

От останалите 20 подсъдими за участие в престъпната група магистратите осъдиха едва половината. Най-тежки наказания от по 5 години зад решетките получиха Даниел Кръстев, Евгени Евтимов и Коста Трифонов.

4-годишни присъди бяха постановени на Иван Величков и Мартин Димитров, като вторият бе оправдан по другото си обвинение, че заедно с Баретата е участвал в организацията на покушението над Алфа.

Росен Иванов и Борислав Секулов, който все още е в неизвестност, получиха по 3 години затвор. Марин Велчев получи 2 години и половина зад решетките, Кирил Атанасов – 2, а Стоян Дичев – само една година.

Васил Колев, Богдан Василев и Мартин Горески, който все още бе ученик, когато го арестуваха, бяха глобени с по 1000 лева само за притежание на наркотици. Останалите подсъдими Ивайло Борисов–Ториното, Илиян Зашев, Петър Йорданов, Валентин Луков, Иван Христов, Филип Христов, Георги Йорданов и Георги Петров бяха напълно оневинени.

Макар и да се смята за успех, осъдителната присъда на Златомир Иванов е значително по-ниска от тази, която миналата седмица прокуратурата поиска в пледоарията си. За поръчителството на убийството на Румен Стефанов обвинителите пожелаха Баретата да лежи 17 години, а за наркобандата – 12. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Баретата: По тази логика можеха да ме осъдят и за ядрено оръжие

"Няма 2 лева хванати по това дело, има само хванати организатори, работници няма. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното, тук е точно обратното. По същата логика, можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие", коментира иронично извън залата Баретата.

Той обяви, че по делото има нови обстоятелства, които ще бъдат използвани от защитата при обжалването и добави, че осъдителната му присъда е произнесена на базата на показания на трима души, въпреки че общо са разпитани около 100.

"Толкова смели хора, че да ме оправдаят, не знам да има. Съжалявам, че заради мен осъдиха другите 10 души, нямаше как тях да ги осъдят, ако бях оправдан. Извинявам се и на свидетелите, че висяха заради мен, но не съм виновен, не съм ги карал аз", каза с усмивка бившият спецполицай, като уточни, че не му било смешно, но не смятал, че трябва да ходи "нещастен и прегърбен".

Делото бе разгледано два пъти заради ареста на съдебен заседател

Процесът срещу Баретата и останалите 20 души тръгна повторно през ноември 2010 г., след като се оказа, че един от съдебните заседатели – Петър Георгиев, е задържан за притежание и разпространение на порнографски материали с деца по време на акция на ГДБОП, тематично наречена "Педофилите".

Впоследствие почина друг от заседателите по делото, но не се наложи повторно да бъде разглеждано, тъй като той бе резервен.

През януари м. г. делото бе отложено заради заболяване на друг от заседателите, а в самото начало на м. г. съдът бе принуден да направи отвод на друг от членовете на състава заради изтървана от него реплика в почивката – "хайде да ги съдим по-бързо тези".

Ключови свидетели последователно се отказаха от показанията си

Казусът с Баретата ще бъде запомнен и с "лавината” от ключови свидетели, които в хода на процеса един след друг се отказваха от показанията си, дадени в досъдебната фаза. Последно през септември м. г. това стори познатият от делото за подготовка на три убийства срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините Велин Добрев – Моториста, който два пъти заяви пред СГС, че думите му са подправени от следовател.

Прокуратурата разчиташе Моториста да потвърди думите си, че Димитър Вучев – Демби е работил в миналото за Златомир Иванов. Той обаче разказа, че според него Демби самостоятелно е развивал бизнес с дрога, тъй като знаел за сериозна липса на пари, която щяла да доведе до убийството му, ако се е отчитал на някого "отгоре".

По време на първия си разпит пред СГС през октомври Моториста заяви, че в следствието половин час са го карали да каже, че Златомир Иванов покровителства Димитър Вучев. "Най-накрая им казах да напишат каквото искат", добави тогава Добрев.

Три месеца по-рано друг от основните свидетели на обвинението – Марио Божков, отказа да потвърди думите си от досъдебната фаза, като уточни, че се страхува за семейството си, тъй като прокуратурата не е направила нищо, за да го защити адекватно.

"Знам много неща, които са свързани със сигурността ми. Иска ми се поне още десетина години да поживея. Ако бях ценен за прокуратурата, трябваше да подсигурят защитата ми. За изминалата година и половина само аз знам какво съм преживял", заяви на 1 юли 2010 г. Божков пред СГС.

След това предположи, че процесът срещу Баретата е заради неуредени взаимоотношения между подсъдимия и Димитър Вучев. Баретата и Демби не се разбрали за 100 000 лева и срещу първия започнало дело. Тогава Божков каза още, че Вучев се е заканил същото нещо да се случи и с Николай Маринов - Малкия Маргин, ако не му плати 1 млн. лв.

Година преди Божков от показанията си се отказа и Ивайло Серафимов. Той обяви по време на разпит пред съдия, че Демби му е упражнявал натиск, включително и физическо насилие, за да се разприказва пред прокуратурата. По думите му това се случило, докато двамата били в Централния софийски затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?