Алексей Милер: "Южен поток" стъпи уверено в Европа

Алексей Милер: "Южен поток" стъпи уверено в Европа
"Днес "Южен поток" стъпи уверено в Европа", обяви председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер пред руски медии в събота, след подписването в София на споразумение за съвместно акционерно дружество за изграждане на българския участък от газопровода "Южен поток", разглеждан като алтернатива на "Набуко".

Милер посочва, че "Газпром" е готов още сега да авансира работата на съвместното дружество. "Ако работата продължи така и занапред, то срокът на пускане на "Южен поток", определен по-рано за 31 декември 2015 г., може да бъде изтеглен напред с около четири месеца", казва Милер.

Именно тази новина, за предсрочното пускане на газопровода, е най-важният акцент, откроен от руската радиостанция "Ехото на Москва".

Милер засега отказа да посочи приблизителна стойност на проекта  "Южен поток", като заяви, че тя може да бъде оповестена, след като през първото тримесечие на идната година завърши разработването на технико-икономическата обосновка, съобщава на сайта си "Ехото на Москва".

РИА "Новости": Участието на София в "Южен поток" вече не е под въпрос 

Съботното посещение на руския премиер Владимир Путин в София тегли чертата под периода на неопределеност, когато участието на България в "Южен поток" бе под въпрос, обобщава визитата на Путин руската агенция РИА "Новости". Но по други важни точки от сътрудничеството остава неяснота - не е ясно каква е перспективата за проекта АЕЦ "Белене", не са завършени преговорите за цената на руския газ, който се доставя в България, а проектът за изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" според българската страна изисква доработване, констатира руската агенция, цитирана от БТА.

Агенцията акцентира върху изявлението на руския премиер, че третият енергопакет, подготвен от Европейската комисия, може да доведе до инфраструктурни ограничения за енергокомпаниите и до увеличаване на цените на енергоносителите.

Оборудването за АЕЦ "Белене" може да отиде за други обекти

Под въпрос остават засега перспективите за изграждане на АЕЦ "Белене", проект, чиято реализация Русия и България се опитват да започнат вече четири години, информира РИА "Новости" и добавя, че Русия е представила окончателната стойност на централата и сега предстои българските специалисти да направят оценка и да дадат отговор. Цитира се мнението на шефа на "Росатом" Сергей Кириенко, че "Белене" е много изгоден проект, който ще се изплати за 20 години.

Руското бизнес издание "Взгляд" извежда като акцент изявлението в София на ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко, че Русия се надява в близките месеци да получи от България отговор на технико-икономическата обосновка на проекта за АЕЦ "Белене".

Руската страна смята, че решението трябва да бъде взето "достатъчно бързо". "Очевидно е, че ако то не бъде взето в течение на няколко месеца, ще възникне риск оборудването, което изготвяме за тази АЕЦ, да отиде за други обекти", казва Кириенко.

Той изрази надежда, че "първият бетон на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъде положен през 2011 г., а строителството ще се разгърне през второто полугодие на идната година, пише вестник "Взгляд".

Електронният вестник "Утро" обръща внимание на информацията, че "Газпром" ще намали цените на газа за България към края на 2012 г. с 5-7 на сто. Предложението бе формулирано от дъщерното предприятие на газовия гигант "Газпром експорт", пише "Утро", позовавайки се на материали на руското правителство.

Агенция Интерфакс посочва, че в София Путин е говорил за руските планове в областта на атомната енергетика. През следващите 15 години в Русия ще бъдат построени 18 нови големи атомни блока, каза руският премиер и припомни, че в Съветския съюз за целия период са били построени само около 30.

"Россия 1"

"България крачеше от три години към пълната, но засега не безусловна капитулация пред Русия", предаде в съботния си репортаж от София държавният канал "Россия 1".

Пратеникът на телевизията Ася Емелянова изтъква, че в най-критичния момент в навечерието на споразумението се е намесил "добрият приятел на Бойко Борисов - италианският премиер Силвио Берлускони".

Репортажът продължава с размразяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и разказва, че "няма как да бъде другояче в страна, централният булевард на чиято столица се казва "Цар Освободител" по името на руския император Александър ІІ, катедралният храм е кръстен на Александър Невски, а на улица "Московска" зад руската черква има паметник на руския поет Александър Пушкин".

"Три години е нищо пред многовековната дружба - просто поемане на дъх преди началото на големи съвместни проекти", продължава репортажът, а обобщението на телевизионния канал е, че "политическото решение за включването на България в западната орбита още не означава, че икономиката и манталитетът също ще станат западни".

Всички руски издания и информационни сайтове съобщават, че българският премиер Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска порода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес