Политическата криза в Македония ескалира

Антиправителствен протест в Скопие прерасна в насилие

ЕК призова политиците да вземат мерки

Антиправителствен протест в Скопие прерасна в насилие

Политическата криза в Македония ескалира, след като антиправителствените демонстрации в Скопие прераснаха в насилие. Протестиращите обявиха, че ще продължат да излизат по улиците докато правителството не подаде оставка.

Десетки пострадаха по време на протестите в македонската столица във вторник вечерта и се очакват нови  в сряда.

Mинистърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска съобщи, че са ранени 38 полицаи и един от протестиращите. Задържани са 30 демонстранти и са причинени големи материални щети.

Скандирайки  ”Убийци, убийци!“ и искайки оставката на правителството, протестиращите замеряли с предмети полицаите, счупили прозорци на сградата, запалили няколко контейнера за боклук и разбили коли, паркирани в близост.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне около 2000 души, събрали се пред сградата на правителството в Скопие.

Според Янкулоска мерките на полицията са били легтитимни.

Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, след като лидерът на опозицията Зоран Заев огласи поредната серия аудиозаписи, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Никола Груевски, ръководителят на разузнаването Сашо Миялков, министърът на вътрешните работи Янкулоска и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на 22-годишния Мартин Нешкоски.

Младежът бил привърженик на управляващата партия и празнувал изборната ѝ победа на централния площад в Скопие. Той поискал да се качи на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части "Тигри", отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на Мартин.

В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер Зоран Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица, припомня "Фокус".

Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Вътрешният министър Гордана Янкуловска определи твърденията на опозиционния лидер като абсурдни и обвини Зоран Заев, че крои чудовищни сценарии, за да постигне политическите си цели. Тя добави, че вътрешното министерство е направило всичко по силите си да намери човека, отговорен за убийството на Нешкоски.

Проправителствените медии, цитирани от БТА, съобиха, че насилието е предизвикано от демонстрантите по предварително изготвен сценарий от опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ).

Опозицията заявява на свой ред, че протестите са били мирни, докато полицейските сили не получили подкрепление и не започнали брутални действия за разгонване на демонстрантите по околните улици. По време на акцията част от демонстрантите бяха брутално пребити, съобщават опозиционните медии.

Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова всички политически фактори в Македония да помогнат за решаването на политическата криза в страната.

"ЕС отново подчертава силното си безпокойство във връзка със ситуацията в страната и съжалява за нараняванията, понесени от демонстранти и членове на силите за сигурност на снощните демонстрации", заяви Коциянчич.

Европейската комисия напомня също необходимостта да се избягва всякакво прекомерно използване на сила от правоналагащите органи, отбеляза още говорителката на ЕК.

Противопоставянето между управляващите и опозицията тласна страната в дълбока политическа криза, която принуди ЕС да призове за диалог.

Социалдемократите на Заев бойкотират парламента от почти година, обвинявайки властите в измами на изборите през април 2014.

Опозицията планира масов антиправителствен протест в средата на май.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани