Масовите протести в Македония се разрастват

За разлика от първата вечер, в сряда демонстрациите преминаха без насилие

Снимка: БНТ

Няколко хиляди протестирщи срещу правителството на Никола Груевски се събраха за втора поредна вечер в сряда в македонската столица Скопие, като този път недоволството на хората обхвана и втория по големина град в страната – Битоля.

За разлика от събитията във вторник, когато се стигна до безредици и разгонване на хората със сълзотворен газ, в сряда демонстрацията премина сравнително спокойно. Единственият инцидент е дело на група провокатори, според макоденските медии, които нападнали журналисти, съобщи БНТ.

По време на първата демонстрация срещу кабинета на Груевски пострадаха десетки протестиращи и полицаи, а 30 души бяха арестувани.

Протестиращите поискаха оставката на премиера Никола Груевски, след като лидерът на опозицията Зоран Заев огласи поредната серия аудиозаписи, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Никола Груевски, ръководителят на разузнаването Сашо Миялков, министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на 22-годишния Мартин Нешкоски.

Младежът бил привърженик на управляващата партия и празнувал изборната ѝ победа на централния площад в Скопие през 2011 г. Той поискал да се качи на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части "Тигри", отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на Мартин.

В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер  Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица. Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани