Апелативният съд даде трета 18-годишна присъда по делото "Амнезия"

Софийският апелативен съд отмени единствената оправдателна присъда по делото за убийството на Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" и я замени с 18-години затвор за Вили Георгиев. Той ще трябва да излежи присъдата при първоначален "строг режим".

На първа инстанция Софийският градски съд призна за виновни Александър Данаилов и Светлозар Стоилов, че са убили в съучастие Балтов пред заведението в столичния "Студентски град". Вили Георгиев бе оневинен.

Софийският апелативен съд не бе съгласен с това решение, изменяйки присъдите, като призна и Георгиев за виновен за извършване на престъпление в съучастие с другите двама. Така и тримата подсъдими ще трябва да лежат по 18 години в затвор при сходен първоначален режим. Тримата ще трябва да платят солидарно общо 800 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на двамата родители на убития студент.

Още на първа инстанция експертизите по делото показаха, че Стоян Балтов е убит пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентския град с множество целенасочени ритници в областта на главата и шията.

Делото започна още през 2009 година, но бе спряно през 2010 година, защото първоначално прокуратурата обвини за убийството само Александър Данаилов и Вили Георгиев. След показанията на Мирослав Станчев се наложи делото да бъде върнато и да започне разследване и срещу Светлозар Стоилов, който до този момент бе само свидетел.

Експертизите показаха още, че ударите са довели до тежка черепно-мозъчна закрита травма и смъртта е настъпила за минути. На първа инстанция градският съд прие, че няма достатъчно непротиворечиви свидетелски показания, които категорично да доказват участието и на Вили Георгиев. Апелативният съд смята, че доказателствата са достатъчни.

В нощта на инцидента на 5 декември 2008 г. Балтов и негови приятели излизат от новооткритата тогава дискотека, но на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата. Този инцидент стана повод за вълна от протести, чиито пик бе през януари 2009 г. Тогава полицията разпръсна със сила мирно протестиращи студенти, пенсионери, еколози и майки на малки деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България