Арестуван е синът на хотелиера Ветко Арабаджиев - Вълчо

Арабаджиеви са заподозрени в пране на пари, 10 души са задържани при обиск на техни хотели

Ветко Арабаджиев

Едрият хотелиер Ветко Арабаджиев и членове на неговото семейство са разследвани за данъчни престъпления и пране на пари, а синът му Вълчо Арабаджиев е арестуван. Това стана ясно в петък след провеждане на обиски в два от неговите хотели – "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. Само преди два месеца хотел "Маринела" бе официалният хотел, където отсядаха ръководителите на делегациите на страните от ЕС в София. Информацията за ареста на Вълчо Арабджиев е на бТВ и "24 часа" и все още не е потвърдена официално от властите.

 

При акцията на спецпрокуратурата са задържани десетина души, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Трима от задържаните са роднини на хотелиера, а останалите са негови служители и външни лица, за които се подозира, че са подпомагали укриването на данъци.

 

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки, но все още не е ясно чия собственост са парите. Разследването се води за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари през хотелите. Официално повдигнати обвинения обаче все още няма.

 

Прокурор Гешев обясни, че самият Ветко Арабаджиев и членове на неговото семейство са извън България от началото на август.

 

"Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", каза той. В отговор на въпрос дали арестуваните са служители на Арабаджиев, Гешев отговори, че сред тях има и други хора.

 

Прокуратурата подозира, че през тази и миналата година фирми са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа "липсващи търговци". Целта е била да се избягва плащането на данъци, съобщава държавното обвинение. От хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

 

При схемата "липсващ търговец" фирми фантоми декларират, но не внасят ДДС по вписаните от тях фиктивни продажби. За целта са създавани десетки дружества, а за техни собственици или управители се привличат хора с нисък социален статус. Същинската роля на "липсващите търговци" е чрез декларирането на фиктивни сделки да се генерират по-високи размери на данъчен кредит, който да се оползотвори от следващите по веригата.

 

"(Арестувани са) Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице (Арабаджиев) и официалните негови фирми", каза прокурорът.

 

"Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари, придобити от данъчно престъпление, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Делото по случая е образувано преди 10 дни", обясни Гешев.

 

По време на българското европредседателство ръководителите на делегации и техните придружители отсядаха в "Маринела", след като хотелът спечели държавната поръчка за над 430 хиляди лева. В отговор на въпрос дали бюджетни средства са били използвани за данъчни измами, Иван Гешев обясни, че такива данни няма.

"За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването. В момента се извършват претърсвания на помещения в този хотел, които са ползвани от определени лица, които са обект на разследване. Това не означава, че по някакъв начин, едва ли не, целият хотел е една организирана престъпна група", каза Гешев.

В портфолиото на Ветко Абаджиев влизат и хотели в "Слънчев бряг", "Елените", "Пампорово" и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България