Автомобил се вряза в група военни в парижко предградие, шестима са ранени

Неизвестно засега лице се вряза с автомобил БМВ в група военни в северозападното предградие на Париж Льовалоа - Пере сутринта в сряда и рани шестима войници. После нападателят избяга, но след няколкочасово проследяване, гонитба и престрелка бе заловен на магистрала в Северна Франция.

Нападението бе извършено към 8 ч. местно време, когато войниците излизали от казарма на площад "Вердюн" в центъра на предградието.

Кметът на Льовальоа - Пере Патрик Балкани каза, че действията на водача без съмнение са били умишлени. По думите му предградието е спокойно, обезопасено и никога не е имало инциденти.

От пострадалите трима са леко ранени, а другите трима - по-сериозно, но без опасност за живота. И шестимата ранени при атаката са с контузии по лицата, коленете и ръцете.

В следобедните часове премиерът Едуар Филип съобщи, че нападателят е задържан.

Камерите за видеонаблюдение на местопрестъплението са заснели регистрационния номер на колата му и други детайли, които са помогнали на издирването.

След това френската полиция предприе масови проверки на коли и шофьори в района на Париж в търсене на нападателя. Накрая колата била засечена в ранния следобед на магистрала в посока Северна Франция.

"Арестуваното лице след преследването по автомагистралата е човекът, извършил нападението над военнослужещи в Льовалоа-Пере", заяви Филип по време на парламентарен контрол.

Нападателят е бил прострелян при задържането му. В операцията един полицай е ранен от заблуден куршум.

Заподозреният не е бил въоръжен, заяви полицията. Той е задържан на автомагистрала А16 в района на селището Маркиз, близо до пристанищата Булон-сюр-мер и Кале.

Според френски медии шестимата ранени войници са част от охранителната операция "Сантинел", чието начало бе дадено след джихадистките нападения в Париж през януари 2015 г.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жерар Колон каза, че това е шестото нападение срещу войници от операцията "Сантинел".

Френските сили за сигурност неколкократно станаха мишени на нападения тази година. През април полицай бе застрелян на бул. "Шанз Елизе" от мъж с дебело криминално досие, който според следователите е действал от терористични подбуди.

Неуспешни атаки срещу полицаи и военни имаше отново на "Шанз Елизе", близо до музея "Лувър" и пред катедралата "Нотр дам".

Споделяне

Още от Европа