БХК отличи отец Паоло Кортези и посмъртно Кристиан Таков за "човек на годината"

БХК отличи отец Паоло Кортези и посмъртно Кристиан Таков за "човек на годината"

Католическият свещеник отец Паоло Кортези и покойният юрист и преподавател Кристиан Такова са отличени с приза "Човек на годината". Това стана ясно на церемония на Българския хелзинкски комитет (БХК) в понеделник.

Таков, който почина тази година, бе удостоен с награда за "цялостен принос", а свещеникът, служещ в Белене, взе голямата награда на десетата, юбилейна церемония.

"Той беше едновременно много различни неща. Той беше просветител, юрист на световно ниво и преподавател. Учеше студенти, че право и справедливост рядко вървят ръка за ръка. Той водеше битка за право, справедливост, правосъдие. Учеше ни да различаваме хората от постъпките им и да не им отказваме правото да се променят", заяви съдията от Софийски районен съд и бивш заместник-министър на правосъдието Петко Петков при връчването на наградата.

Той напомни думите на Кристиан Таков, че думата страст идва от страдание, а хората страдат от липса на справедливост.

За да получи наградата от името на баща си, на сцената излезе дъщерята на преподавателя – Галя Такова. Пътят ѝ през залата на литературен клуб "Перото", където се връчваха наградите, бе съпроводен с ръкопляскания, а преди да каже каквото и да било публиката се изправи на крака.

"Усещам, че той е с нас и ни подкрепя. Най-много бих искала баща ми е да тук и той да вземе наградата. И ви благодаря, че съхранявате неговата памет", заяви дъщерята на Кристиан Таков.

Голямата награда "Човек на годината" връчи председателят на БХК Красимир Кънев. С приза бе отличен католическият свещеник Паоло Кортези.

Кортези приюти в дома си в Белене сирийско семейство, получило статут през март. Впоследствие обаче те бяха принудени да напуснат заради протест на част от местните жители. В крайна сметка след заплаха срещу Кортези, той беше оттеглен от католическата църква и се върна в Италия. Преди това той беше в България от няколко години и работеше активно за почитане паметта на жертвите на комунизма. В началото на октомври Кортези се завърна в Белене и обяви, че се надява да остане поне няколко години.

"Много съм впечатлен. Аз не очаквах тази награда. Работя не за наградите, работя да си свършим работата. Не искам да взема наградите от българите. Надявам се това, което се е случило, да ни помогне да растем в тези човешки отношения. Както нашият папа Франциск казва – да не се страхуваме от различния човек", каза отецът.

И допълни: "В Италия много хора се страхуват от българи, украинци и други. Но човек е човек, няма първи, втори, трети етаж. Трябва да даваме ръка на човек в нужда".

Кортези припомни думите на папа Франциск, който призова света да помага на бежанците да се интегрират.

"Заповядайте в Белене, там са добри хора. Просто понякога стига един кибрит да се запали огън, няма нужда от автоцистерна", каза той.

Двете равностойни втори награди получиха създателката на шрифт за хора, страдащи от дислексия, Кристина Костова, както и Златина Стойкова и Радослава Станчева, които са учителки от закрити от държавата болнични училища – те със собствени усилия и средства създават интерактивна карта към детското отделение в болницата в Пловдив.

Пол Найденов получи специалната награда "Постоянство и храброст" заради дългогодишната си работа като активист за правата на ЛГБТИ хората в България. През 2017 година Пол Найденов стана първият интерсекс човек в страната, спечелил дело за смяна на пола в личните му документи.

Специалната награда "Вдъхновение на годината" получиха Виктория и Захари Недялкови. Те са помогнали на много деца и възрастни с двигателни затруднения да открият планината. "Средата ни трябва да е достъпна, бидейки в планината, те се чувстват по-уверени и навсякъде се справят по-добре", заяви Виктория Недялкова при получаването на наградата.

Неправителствената организация "Кампании и активизъм за животните в индустрията" получи наградата "Активисти на годината".

За първи път беше дадена награда в категорията "Застъпници на годината". Тя беше получена от Български фонд за жените заради упоритата им работа срещу половите стереотипи и домашното насилие.

Наградата "Журналист на годината" бе присъдена на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

"В тази среда и този контекст, за да си вършиш работата добре, трябва да си наистина отдаден, професионален и много смел. Още по-голяма смелост е нужна да отстояваш свободата на изразяване", заяви Яна Бюрер Тавание при връчването на наградата. Тя допълни, че през годината АЕЖ-България са имали редица инициативи срещу фалшивите новини и са организирали протест в подкрепа на телевизионния водещ Виктор Николаев.

"Извиняваме се на колегите, които са работили усърдно през годината. Когато създавахме българския клон на АЕЖ, не предполагахме, че ще организираме протести. С всяка изминала годината все повече се отдалечаваме от представата за журналистика. Благодарим на всички, които ни подкрепят. През тази година, която е поредно ново дъно за журналистиката у нас, ние си удвоихме членовете", заяви Мария Черешева от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество