Пак му беше ден

Бойко Борисов писа двойки на министрите и отложи женитбата си

Лидерът на ГЕРБ продължава с професионалния футбол и се готви отново да става премиер

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов писа двойки на министрите от тройната коалиция, обяви, че отлага женитбата си, защото ще става отново премиер и обеща зрелище за народа с изявите си в професионалния футбол. Във видимо добро настроение Борисов беше словоохотлив в кулоарите на парламента за радост на ресорните журналисти и в типичния си народняшки стил отговори на всички въпроси от политика до личен живот, нещо което не е характерно, когато не е в настроение.

Двойки на всички министри, отличен за откриването на "построените от нас обекти"

По шестобалната система пиша двойки на всичките министри, каза Борисов и допълни: "С една дума за първите сто дни управлението е много слабо".

"Показаха, че нямат кадрови потенциал, нямат подготвени кадри, излъгаха избирателите, като им говореха, че още от първия ден ще строят "Белене", излъгаха, че от първия ден ще увеличат работните места – безработицата се вдига. Няма откъде да създадат работни места", каза бившият премиер. Той направи кратък анализ на дейността на някои министри, като се спря основно на излъчените от квотата на ДПС.

Съвсем естествено Борисов беше снизходителен към вътрешния министър Цветлин Йовчев, който по времето на управлението на ГЕРБ беше шеф на ДАНС. "Йовчев се опитва да прави някои по-добри неща, но явно го натискат чисто партийно, за да провежда репресии към протестиращите", каза Бойко Борисов.

"Спортната министърка ще прави стадион, но не знае по какъв начин и кога. Добре, че спортната зала в Пловдив е почти готова и ще я открие, в Горна Малина ѝ направихме – откри и нея. Сто дни са и малко време", каза Борисов по отношение на министър Мариана Георгиева. Тя обеща да построи нов национален стадион за домакинските срещи от Европейското първенство по футбол през 2020, а всяка община да има свой мултифункционелен спортен център с игрище за волейбол, баскетбол, футбол на малки вратички, тенис кортове и басейн.

Сериозна критика отнесе новото Министерство на инвестиционното планиране, което на практика все още не е започнало работа. "Направиха министерство на инвестиционното планиране, което вече четири месеца не знае какво работи. За една нощ министър, след това го смениха. Сега какви са им кадрите – никой не знае, само се харчат пари", каза Борисов.

Първоначално за министър на инвестиционното планиране беше предложен скандалният архитект Калин Тихолов, който има активен принос за безобразното застрояване на Черноморието. След бурна обществена реакция го смени колегата му, с когото работят в една стая в Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Иван Данов.

"Видяхте колко е некомпетентна вицепремиерката по европейските фондове. Вчера беше гротескно да гледаш разликата между Дончев и нея. Дори спряхме с въпросите, за да не излагаме институцията. Тя не познава тематиката, а това са милиардите евра, които българите чакат да подобрят тяхното благосъстояние", каза Бойко Борисов по адрес на Зинаида Златанова, която неотдавна премиерът Пламен Орешарски разтовари от останалите ресори, за които отговаряше, за да се съсредоточи на еврофондовете.

Все пак няма ли нещо добро в управлението на кабинета на Пламен Орешарски, настояха журналисти. След кратък размисъл Борисов снизходително отвори: "Че откриха нашите обекти, които построихме".

Като положителна работа на кабинета "Орешарски" Борисов отчете вдигането на обезщетенията за майчинство и помощите за първокласници, но при условие, "ако икономиката расте, ако парите идват от бизнеса, и държавата е с по-добра събираемост на агенциите". Защото "когато се взима назаем, означава, че след това всички трябва да ги връщаме", аргументира се Борисов.

"Реформаторският блок да не поставя условия"

"Аз не поставям условия на Реформаторския блок и не бих допуснал и на мен да ми се поставят условия", каза Бойко Борисов.

Реформаторският блок, в който влизат седем партии, не е поставял условия на Борисов, а просто не иска ГЕРБ във формата, защото не споделят еднакви ценности.

На въпрос дали назначаването на Цветан Цветанов за министър на вътрешните работи е бил кадрова грешка, Бойко Борисов не отговори еднозначно, но обясни, че във втория кабинет на ГЕРБ Цветанов не е бил предложен за вътрешен министър. Това обаче няма как да се провери, защото не се стигна до официално обявяване на втория кабинет на ГЕРБ след като Борисов реши да падне от власт под натиска на уличните протести.

"Когато върнах мандата за управление на ГЕРБ при президента Плевнелиев, прочетох проекто кабинет на Министерски съвет. В него Цветан Цветанов не беше вътрешен министър, а беше заместник-министърът Вучков. Цветан Цветанов е важен фактор в управлението на партията и ще остане такъв. Не е бил грешка. Свърши много работа, допусна грешки. Обстановката в страната е такава, че трябва да търсим по-широка обществена подкрепа и в това отношение би могло да се намерят и по-добри", каза Борисов.

Женитбата се отлага

Бойко Борисов бързо забрави даденото обещание да се ожени след като вече няма да е премиер. На въпрос дали ще се жени, бившият лидер на ГЕРБ отговори: "Аз пак ще съм, така че след това", с което разби сърцата на многобройните си фенки.

Продължава с изявите във професионалния футбол


За сметка на това обаче зарадва привържениците на цар футбол. Борисов обеща да продължи с изявите си и отново да играе за бистришките тигри. Първата му професионална изява с "Витоша Бистрица" беше белязана с европейски рекорд – най-възрастния професионален футболист в Европа и трети в света.

"На кого пречи това, че играя? Това си е моя работа. Аз съм възприел, че спортът е нещо хубаво и ще го правя", каза Борисов.

Молба до САЩ за Фейсбук

"Пратил съм молба до Щатите да ми възстановят профила във Фейсбук", каза Бойко Борисов по повод хакването на профила му 24-часа след като беше пуснат.

"Всички профили, които има в момента, са абсолютно фалшиви. Само в туитър е истински", каза Борисов и обясни, че там си писал името с двойно "s".

Споделяне

Още по темата

Още от България