Бойко Борисов призова да се внимава с Ердоган след Крим

Той съди Нинова за клевета и разказа как от 4-ти клас "чуждо не пипа"

Бойко Борисов призова да се внимава с Ердоган след Крим

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов предупреди, че "при толкова агресивен съсед" всичко може да се случи и единственият начин да се противодейства на сблъсъка между ЕС и Турция е да се договарят нещата в рамките на НАТО.

"Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Познавам добре Ердоган, знам колко твърди и внимателни трябва да бъдем с този човек", каза Борисов пред Нова телевизия.

Той отбеляза, че след Крим и Косово има опасност за България. "Някой може да отиде, да забие едно знаме в Кърджали и да каже: Това е наше!", каза Борисов.

Според него "след вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата".

"Чуждо не пипам"

Той потвърди, че е завел дело срещу лидера на БСП Корнелия Нинова за думите ѝ "крадецът вика - дръжте крадеца". Нинова не спира да повтаря тази поговорка за Борисов по повод скандала му с "новото лице" на БСП журналистката Елена Йончева.

Лидерът на ГЕРБ разказа как се е научил да не краде.

"Бях в 4-и клас, с още едни момчета от квартала се качихме на една джанка. Дойде собственикът, ние смачкахме един лук, докато бягахме. Толкова бой ме е бил баща ми, и майка ми… Баща ми бие, майка ми говори. Оттогава никога не съм си мислил да открадна. Толкова превенция и толкова добре съм запомнил, че чуждото не се пипа", каза Борисов.

В отговор на Нинова: "Ми, да върнем член 1 в Констутитуцията?"

Бившият премиер коментира и думите на Нинова, че "демокрацията ни отне много", казани по време на предизборен митинг в Хасково.

"Демокрацията им пречела… ми чл. 1 от Конституцията да го върнем и БСП да са на власт. Те все пак са на 130 години партия. В неделя ще получим един тежко разделен народ. И всичките тези, просто буквално обиди, квалификации, буквално неверни неща, когато 10 години над милион души гласуват за ГЕРБ, така обиждаш всичките тези хора. Аз бих ѝ отговорил много остро, но зад нея стои друг милион хора. Аз имам много приятели от БСП, ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим отношенията си като хора", каза Борисов.

Коалицията БСП - ДПС

Той смята, че БСП и ДПС готвят коалиция, с която да управляват след изборите. Аргументът му е разговора между Нинова и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на кампанията.

Според Борисов разговорът между двамата лидери "може да е бил само за коалиция или за назначенията от служебното правителство".

Лидерът на ГЕРБ повтори тезата си, че назначенията направени от служебния кабинет, са на БСП и ДПС, а ГЕРБ  няма нито едно.

Борисов каза, че не се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но се е чувал с настоящия лидер Карадайъ.

"Чух се с Карадайъ, като минах през Кърджали от Смолян, и с Местан и им викам: "Минавам през Кърджали, тука да не се сбиете", ей така, приятелски разговор", каза Борисов.

Той отново повтори, че няма да прави коалиция нито с ДПС, нито с ДОСТ.

"Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно... На ДПС многократно съм им благодарил – за подкрепата за бюджета, за плоския данък, за промени в закона за отчужденията", посочи Борисов.

"Като искахме да ходим на църква, БКП не даваше"

Лидерът на ГЕРБ съжали младия кандидатдепутат от БСП Крум Зарков, чийто дядо Леонид Кацамунски е генерал майор от Държавна сигурност, за неуместната му шега от преди ден. При влизане в студиото на Нова телевизия в четвъртък Зарков каза: "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо". Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която го чакаше се разсмя, което не беше особено тактично.

"Аз истински съжалявам за това момче младо, което така ехидно говореше вчера за убитите по лагерите. Считате ли, че е човешко да се шегувам със смъртта на близкия ти? За дядо ми са писали, че умрял от червен вятър, има такава болест. Все едно аз сега да му отрежа ушите и да кажа, че е умрял от заушка", каза Борисов.

На въпроса моли ли се за победа на изборите на "началника", той отговори, че е "вярващ човек". 

"Помня като искахме да ходим на църква, кварталният беше отпред и не можехме, тогава управляваше БКП. Това са толкова антихристи хора, толкова лицемерни…", каза Борисов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?