Борисов: ДПС готвят "подмяна на цели урни" за изборите във Варна

Парламентът е така обсаден, че човек и да иска, няма как да се върне

Имаме сведения и затова съм тук, че вече са подготвени урни с бюлетини за подмяна на изборите за кмет, заяви във Варна Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

ДПС подготвят мащабна манипулация на кметските избори във Варна тази неделя, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него става дума дори за подмяна на цели урни с бюлетини.

"По този начин Лютви Местан и ДПС сe канят да повторят схемата за купуване на гласове, която приложиха на парламентарните избори на 12 юни", каза в петък Борисов, който отиде във Варна да даде рамо на кандидата на ГЕРБ Иван Портних.

"Във Варна бяха хванати как купуват гласове, по безспорен начин. Хванаха ги с имената, с парите, с всичко. За награда този, който ги хвана, го уволниха. И сега имаме информация, че готвят цели урни, да сменят направо урните, подготвени урни за около 10-15 хиляди гласа", заяви Борисов.


Бившият премиер посочи, че ГЕРБ ще сезират прокуратурата и новия директор на областната дирекция на полицията във Варна Чавдар Нанков за подготвените фалшификации.

Дни след парламентарния вот на 12 май ГЕРБ подадоха сигнал в прокуратурата срещу ДПС и конкретно водача на листата Йордан Цонев за купуване на гласове в ромските махали. Прокуратурата във Варна започна проверка по случая, но и до този момент от нея няма резултат.

"Ако видите резултатите в ромските махали във Варна, Лютви Местан има 90% и точно те купуваха гласове. Давам информация на вашите зрители и слушатели като факти - те да си направят изводи. Сега искат да си върнат жеста, като узаконят гетата. Да ви е честито - на Варна – морската столица с катуни", коментира Борисов, според когото подготвяните сега от ДПС фалшификации са в полза на кандидата за кмет Христо Бозов, подкрепен от БСП.

С отиването си във Варна Борисов цели да сплоти редиците на ГЕРБ, тъй като местната организация е раздирана от конфликти, а бившият областен председател Павел Димитров е сред бунтарите в ГЕРБ, които искат партията да скъса с Цветан Цветанов и Искра Фидосова. В момента ГЕРБ залагат на Иван Портних, който замени Димитров начело на ГЕРБ- Варна.

Местната организация на ГЕРБ в последните години поддържа близки отношения с бившия общински председател на ДПС във Варна Янко Станев, който още през 2010 г. влезе в негласна коалиция с общинските съветници на ГЕРБ и така осигури влиянието им в съвета. Това доведе до изключването на Янко Станев от ДПС и остър конфликт със зам.- председателя на движението Йордан Цонев.

Според запознати конкуренцията между двете партии за контролирания вот в ромските райони е сериозна, тъй като през годините името на Станев е било свързвано с купуването на гласове в трите махали.

Парламентът е така обсаден, че човек и да иска, няма как да се върне

Борисов коментира още, че парламентът така е обсаден, че и да иска човек, няма как да се върне. ГЕРБ напуснаха парламента преди седмица и не участват нито в заседания, нито в комисии.

Според Борисов, този парламент е безсмислен, защото министрите и депутатите са изгубили изцяло доверието на хората.

"Говорят неща, които са противоположност на това, което говориха през февруари, когато бяха протестите, и то за цената на тока. Те казваха – "Незабавно оставка”, а сега щяло да стане криза”, каза Бойко Борисов по повод отказа на БСП, ДПС и "Атака" за оставка на правителството.

Ако правителството подаде оставка, до криза няма да се стигне, тъй като за месец и половина могат да бъдат проведени нови избори и хората да бъдат представени по-добре, каза Борисов.

"Ние сме предложили Изборния кодекс, всички ще бъдат удовлетворени и това вече е демокрация. Който каквито резултати постигне, така ще се подреди народът. Вие видяхте, че първото нещо, което направиха, беше да орежат субсидиите на малките партии, които имаха 3 – 3.5% и които по принцип са наши бъдещи партньори. (Това е предложение на "Атака", но все още не е гласувано в НС - бел. ред.) Те просто искат да останат както едно време – ДПС, "Атака” и БСП. Ние сме още достатъчно силни и няма какво да ни правят, затова посегнаха на всички останали”, коментира Борисов, който отскоро е в кампания за общи действия с малките десни партии, останали извън парламента, подготвящи общ десен блок.

Той каза още, че правителството е получило ясен сигнал от Брюксел, който може да означава и предстоящо спиране на еврофондовете: "Когато получиш писмо, че те са раздразнени, това означава, че те са бесни. Когато получиш писмо, че има несъответствие в нещо, това значи, че спират всички фондове. Това направиха - и Орешарски, и "Батко и Братко" са пряко свързани с тогавашното спиране на фондовете."

Щом съм тук, значи партията е единна

Щом аз съм тук (във Варна), значи партията е единна. Това е хубаво на партиите, които си имат лидер, обясни Бойко Борисов.

"Една голяма партия като ГЕРБ, особено когато се преразпределят и депутатски постове, винаги има недоволни хора, които са се почувствали неоценени", каза той по повод раздорите в ГЕРБ и "кървавите писма" на местни функционери.

 

"Аз мога да дам за пример Бургас и София. В София имахме два мандата кмет на ГЕРБ и София в момента е един много различен от преди град, хубав град. Сега във Варна ще дойдат автобуси, тролейбуси, направихме булеварди, болници, градска среда. Надявам се, че ако Варна избере един кмет като Иван Портних, както Бургас избра Митко Николов, за година и половина-две, разбира се и при друго правителство, всички тези неща ще се случат", каза Борисов. Той тактично пропусна да припомни, че ГЕРБ подкрепи Кирил Йорданов за кмет на града, който в последствие беше свален с масови протести и самозапалването на Пламен Горанов.

Организацията във Варна е сред проблемните за Борисов заради критиките на бившия областен координатор Павел Димитров, сменен преди година и половина с Иван Портних.

След срещите с местните функционери Борисов направи и анализ на лидерството в управляващите БСП и ДПС, за да покаже колко по-добре е в ГЕРБ.

"ДПС си имат един лидер на светло, един на тъмно – уж Лютви Местан е лидер, но Ахмед Доган управлява. БСП – уж имат лидер или уж имат премиер Орешарски, но Станишев го командва, а Станишев – вкъщи го командват, най-вероятно", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?