Борисов и Дянков не посрещнаха мощите на Св. Кл. Охридски в НИМ

Мощите на Св. Климент Охридски вече са в НИМ. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков по неизвестни причини не присъстваха на посрещането на мощите на Св. Климент Охридски, които в понеделник бяха дарени от Величкия епископ Сионий на Националния исторически музей (НИМ).

Правителствената информационна служба първоначално обяви, че Борисов лично ще уважи церемонията, а след това дойде уточнението, че мощите ще бъдат предадени на вицепремиера Дянков. Нито един от двамата не се появи на самото събитие, причините за отсъствието им така и не станаха ясни.

Правителството бе представено от министъра на културата Вежди Рашидов, който формално поднесе извинения от името на Борисов.

Мощите бяха приети от всепризнатия специалист по мощи Божидар Димитров, директор на НИМ и бивш министър на българите в чужбина. Той разпространи неофициалната информация, че Борисов му обещал да се реваншира, като мине през НИМ по-късно през деня. Информация за такова посещение обаче не бе оповестена.

Предаването на мощите се извършва, за да бъде построен параклис в двора на музея, в който постепенно да бъдат събрани мощите на Свети Седмочисленици, учениците на Кирил и Методий, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България. До построяването на параклиса, мощите на Свети Климент Охридски ще бъдат изложени в музея.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?