На кафе в Кърджали, уговорено през медиите и демонстриращо политическа толерантност

Борисов осигури подкрепата на Местан за зам.-шеф на ГЕРБ в ЦИК

Борисов осигури подкрепата на Местан за зам.-шеф на ГЕРБ в ЦИК

На съботно кафе в Кърджали за демонстриране на политическата толерантност между лидерите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан, Борисов успя да осигури подкрепата на депутатите на ДПС за зам.-председателското място за ГЕРБ в Централната избирателна комисия, след като в четвъртък бившите управляващи, които имат най-много депутати в парламента, останаха без зам.-шеф.

Уговорката за кафе бе направена през медиите, след като първо Борисов изрази желание за такава среща в знак на толерантност, Местан я прие, но им отне време да напаснат графиците си и заведението, където да се срещнат. Цялата процедура не мина без искри предимно от страна на Местан, но в крайна сметката двата се видяха под обективите на камери и фотоапарати.

Преди разговора Борисов обяви, че поканата му не бива да се разглежда като намерение за коалиция и двете партии остават не по-малко опозиционно настроени, а Местан обясни, че ще повдигне въпроса с ощетяването според него на ДПС с едно място в ЦИК след разпределението на квотата от президента, който даде по двама членове за Движението за права и свободи и за „Атака“.

След кафето Местан обяви, че ГЕРБ може да разчита на подкрепата на 35-те депутати на ДПС за гласуването на кандидатурата на партията на Борисов за зам.-шеф на ЦИК.

Борисов също каза, че е поставил пред Местан въпроса за зам.-председателското място на ГЕРБ в Централната избирателна комисия. Лидерът на ДПС пък дал „своята разбивка“ и защо Движението счита, че като е поставено наравно с „Атака” с по двама души са ощетени. Разговорът за ЦИК щял да бъде продължен в понеделник при държавния глава, който пък междувременно защити позицията за разпределянето на квотата в ЦИК с публикувани методики и отказа да промени решението си.

След края на разговора Борисов определи срещата като знакова и обясни, че „Кърджали е най-доброто място, за да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските християни, мюсюлмани, мохамедани могат да бъдат мост на приятелство, не мост на разделение, защото така най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт“.

​От думите му стана ясно, както каза и преди срещата Местан е повдигнал и темата за мнението на Борисов за Възродителния процес, след като лидерът на ГЕРБ преди пет години обясни, че споделя целите на Възродителния процес, но се възмущава от методитему .

Възродителният процес е осъден отдавна от всички, каза Борисов. „Както ГЕРБ има претенции, че много български мюсюлмани, мохамедани, са наши кметове, общински съветници, членове, така и ДПС има. Тези хора не бива да бъдат мачкани, нито да бъдат противопостявани, а точно обратното - трябва да живеят в мир и в съгласие“, каза бившият премиер.

„За тези, които се опитват да спекулират, изрично подчертавам, че нито ще правим коалиция, нито сме по-малко опозиционни“, каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ, който с тази уговори и отправи поканата си за кафе към Местан. „Но днешният ден, когато и двамата се засякохме в Кърджали, беше добър знак за всички граждани на България, че над политиката стои стабилност, стои етническа толератност. В това отношение, е знакова срещата“, обясни Бойко Борисов, който преди да пие кафе с Местан обяви останалите имена в евролистата на ГЕРБ и се срещна с партийни поддръжници.

"Въпросът с анти-ДПС настроенията може би стои малко по-особено, именно защото има много мераклии да яхнат анти-ДПС вълната. Чувам коментари за това, че ДПС преяжда с власт, едва ли не. Защо обаче се продуцира този мит? Именно, за да се погъделичкат анти-ДПС настоенията и да се насочат към един или друг продуцент на тези нови политически митологени. Вие знаете, че 2009-та година всъщност Бойко дойде на власт като се качи на тази вълна. Аз мисля, че колкото и упорити да са опитите, българският народ придобива една много по-висока политическа зрелост и култура и тези елементарни номера няма да минават", каза преди срещата си Борисов Местан.

След като преди срещата всеки от двамата твърдеше, че кафето ще е за негова сметка, стана ясно, че все пак е било за сметка на Местан като символичен домакин. Кафето обаче не е било турско, тъй като заведението, избрано като компромисен вариант, не предлагало такова.

Лидерът на БСП Бойко Борисов даде заявката за кафе в Кърджали като „знак към всички и най-вече към Станишев, че няма проблем с Кърджали“.

"Нито аз ще насъскам българските мюсюлмани, които са в ГЕРБ, нито те да не го правят. Ако има някакъв конфликт, проблем някъде точно тук е политическата отговорност и майсторлък политически да седнем и да кажем: "Дайте там, където е малко по-деликатно, да бъдем по-толерантни взаимно”. Затова казвам, че те може да са мост, а не пропаст. И същото е с българските изселници. Те трябва да са мост между България и Турция, а не пропаст. Ама "Атака” налагала омраза. "Атака” си замина с това поведение, да подкрепя БСП и ДПС да ги държи на власт. Аз не знам как биха излъгали повече хората, че те са националистическа партия", каза Бойко Борисов.

Колкото повече мюсюлмани и християни са заедно, толкова по-добре ще бъде за всички. Дойдат ли избори, винаги някой вади етническата карта. Няма да се подвеждате, призова Борисов.

"Аз не гледам лидерите, а хората зад тях – когато обиждаш ГЕРБ – обиждаш милиони и сто хиляди избиратели; когато обиждаш ДПС – обиждаш 400 000 – 500 000 избиратели; когато обиждаш БСП – обиждаш 750 000 – 800 000 избиратели, български граждани", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?