Борисов: Въпросът за коалиция между ГЕРБ и ДПС е несериозен

Добре, че ЕРП-тата отиват на прокурор, за да се видят най-после договорите им, заяви бившият премиер

Сн. БГНЕС

Въпросът за коалиция с ДПС е несериозен, заяви в четвъртък пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод на неочакваното разбирателство между двете партии, едната от които е управляваща, а другата е в опозиция, след напрежението около формирането на Централната избирателна комисия.

След като Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан през уикенда пиха кафе заедно в Кърджали, в сряда ДПС подкрепи избора на заместник-председател на ЦИК от ГЕРБ, въпреки несъгласието на БСП. След това запази мълчание по исканото от БСП сезиране на Конституционния съд за указа на президента с назначенията в ЦИК, а ГЕРБ внесе предложение за промени в Изборния кодекс, за каквито настояваше лидерът на ДПС, но социалистите са твърдо против.

В четвъртък Борисов обясни, че ГЕРБ е ощетената партия в ЦИК и затова ”искаме да се възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим със зам.-председател”.

Той отново посочи, че Изборният кодекс на Мая Манолова има за цел да обслужи само БСП и ”Атака”.

”Парламентът прие избирателен закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – да не се променя ЦИК една година преди изборите, да не се променя закон една година преди изборите или да не се прави закон в полза на едно статукво в парламента, което има между БСП, ДПС и ”Атака”. Това се направи”, допълни Борисов.

”Кой е победител, определя народът. А за да има прозрачен, ясен и добър арбитър в едни избори, трябва да има неутрална ЦИК. По този закон на Мая Манолова тя не е неутрална и ГЕРБ от 19 членове има 6”, каза той.

Борисов коментира още, че премиерът Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг след изборите.

”Всички му дават акъл, ако взима дълг и емитира дълг, да го направи сега. Само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв. Това е просто, отсега мога да кажа, капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати. В тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати после този дълг. Никой не знае за какво е – да си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите”, обясни той.

Той коментира още, че отказът да се проведе референдум за изборните правила заедно с вота за Европейски парламент е скандален.

”Нашето искане беше да се направи по време на изборите, за да е безплатно. Сега, ако направят референдум в различна от 25 май дата, това означава, още поне 14 млн. лв. от бюджета”, добави Борисов.

След което той коментира и намерението на държавата да даде евелкторазпределителните дружества на прокуратурата.

"Аз се радвам, че ЕРП-ата са дадени на прокурор, защото прокуратурата ще има възможност да се запознае с договора", заяви Борисов.

"Такива договори, аз не съм виждал. Всъщност виждал съм за "Марица”, подписани малко по-рано, където има само задължения за държавата и никакви права. За ЕРП-ата трябва да се проследи цялата хронология, как бяха продадени навремето, защо бяха продадени така, че държавата да запази дял, който няма абсолютно никакъв глас”, добави Борисов.

"Първото правителство, което глоби ЕРП-ата, беше това на ГЕРБ. Оттук нататък всички движения, които се правят, трябва да бъдат не на базата на популизма, а на разума. Защото, с така подписаните договори преди 5-6 години, те ще ни осъдят. България постепенно заради Станишев и Първанов от 2006 година подписаните договори и рамкови споразумения за АЕЦ ”Белене”, ни съдят за огромни суми в Париж. Ако сега влезем и на съд за ЕРП-ата, с подписаните договори, да не предвещаваме изхода, но при един изход да съдят държавата - става дума за милиард", разясни бившият премиер.

"Оттук-нататък министърът на икономиката и енергетиката трябва много бързо да излезе и да каже на базата на тези договори и публично най-вече пред Министерския съвет да се вземат адекватни решения. Популизмът е едно, говоренето е друго, отбеляза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?