Борисов предложи на хакера да съдейства срещу хакера, за да спаси хакера

Пробивът в НАП бил "сравнително левашки", смята шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов

Борисов предложи на хакера да съдейства срещу хакера, за да спаси хакера

Обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков да съдейства на ГДБОП, а в замяна да бъде оневинен, предложи в петък премиерът Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че спецполицаите се борят безуспешно с криптирани сървъри дни наред и не могат да пробият защитата им. Борисов не уточни дали става дума за сървърите на фирмата, в която работи 20-годишният младеж.

"Най-човешки казвам – що не съдейства на служителите от БОП-а и да им разкодира машините и да проверят, и да го оневинят", заяви Борисов.

Предложението му е доста странно, тъй като в момента Бойков е единственият обвиняем за най-мащабното изтичане на данни от българска институция. На практика премиерът му предлага да съдейства срещу себе си, за да оневини себе си. Освен това "оневиняване" не може да бъде направено от МВР, а производството би могло да се прекрати от прокуратурата или евентуално от съда. За евентуално съдействие от Бойков в четвъртък бе попитан и адвокатът му Любен Казанлиев. Той бе категоричен, че това може да се случи, само ако обвиненията се снемат.

Намерили са логове или нещо подобно

С уточнението, че нищо не разбира от темата и не иска да я коментира, за да не сбърка, премиерът се впусна в коментар. Той обясни, че службите са му докладвали, че такива защити досега не били виждали.

"Те си говорят на техен език и не бих искал да се вкарвам в него. Мога да кажа каквото службите докладват и то е, че са намерили логове или нещо подобно. Моята молба е – след като е невинен и според вашата телевизия, гледам много внимателно, е невинен, да отвори сървърите, да покаже машините на колегите, да му се извинят и да се приключи. Те в момента, дни наред работят върху декриптирането. Много добри защити, казват, дет се вика, не са виждали", обясни премиерът.

Със скоростта на светлината

Позицията на държавата по казуса с НАП се мени скоростно през последните два дни. Първоначално бе сменено обвинението на Бойков, тъй като НАП изпратиха писмо до прокуратурата, според което сървърът им не е критична инфраструктура. С новото си обвинение Бойков може да се размине само с глоба, ако бъде осъден. Освен това той бе освободен от ареста. Ден по-късно се заговори и за евентуалното му "оневиняване" в замяна на съдействие.

Левашки пробив

Пробивът в информационната система на НАП е "сравнително левашки“. Това заяви пред бТВ шефът на държавната фирма "Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов. Според него изтеклите данни не са част от архива на данъчните, за който отговаря "Информационно обслужване“, а разпилени работни файлове, създавани от служителите. Константинов твърди, че в информацията няма нищо критично. Колкото до личните данни, той защити тезата на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да се притеснява някой, който е скрил банкова сметка от съпругата си. Системата за ЕГН-та в България отдавна е пробита, само допреди няколко години номерата на всички висяха по стените по време на избори, добави Константинов.

Какво толкова?

Има доказателства, че именно 20-годишният ИТ-специалист Кристиян Бойков е проникнал в системата на НАП, каза още Константинов. Той отказа да даде повече подробности с аргумента, че тече разследване. Все пак заяви, че са иззети "компютърни конфигурации“, които съдържали доказателства. По повод тезата на адвокатите на Бойков, че той работи само на операционната система Линукс, а файлът, който разследващите смятат за основна следа, е създаден на Уиндоус, Константинов заяви, че защитниците са длъжни да говорят такива неща. Същата е тезата и на известния програмист Светлин Наков, който в четвъртък обяви, че доказателствата може да са фалшифицирани.

"За мен е ясно, казвам го за себе си, виждате – всеки вярва в нещо, аз вярвам, че е така. Това е почти безспорно, той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума“, каза Константинов и предложи да се хване на бас, че Бойков е отговорен за случая.

Тия митове трябва малко да се разсеят. Проникнато е в един сървър на НАП, където има различни файлове на служителите, това не е архив, архивът е структурирана информация, която се съхранява по определен начин“, каза още Константинов.

Той сравни изтеклата в информация с тази, която висшите чиновници са задължени да декларират ежегодно пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. Разликата е, че декларациите на властта са публични по закон, а данъчната информация на граждани и фирми – не.

Те си я правят, те си я поддържат

Пробитата система на НАП е създадена и поддържана от самите тях, обясни Констатинов. Според него може да се окаже, че тестове за сигурност скоро не са ѝ правени.

"Тривиално е да ви кажа, че всяка система може да се пробие. Въпросът е да не се пробива левашки, тази е пробита сравнително елементарно“, каза Констатинов.

Според него, когато такива специалисти стана надменни, те се издънват.

"Когато хора от този тип действат, те го правят от желанието да покажат колко са добри и гениални и правят елемантарни грешки“, смята Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България