Борисов: Толкова ядове бера с "Уестингхаус" за VІІ блок

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

България е готова да работи по споразумението с "Уестингхаус" за изгражаденто на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по американската технология АР-1000, но само ако компанията е инвеститор. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на питане на народния представител Янаки Стоилов от БСП в рамките на парламентарния блиц контрол в сряда.

Преди ден изтече срокът на споразумението, което беше сключено по време на правителството на Пламен Орешарски в началото на 2014 г. с "Уестингхаус" набързо сред визита на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и без процедура за избор за изпълнител на реактора, както изисква законодателството ни.

До 31 март американската компания трябваше да каже дали приема да стане акционер в бъдещата ядрена мощност с 49 на сто, за които да осигури съответното финансиране. Както Mediapool писа, "Уустингхаус" е отказала да стане инвеститор в проекта. Това косвено се потвърди от думите на премиера, който в пленарна зала се обърна към БСП с думите: "толкова много ядове ми създадохте с това, което абсолютно ненужно беше подписано, вече трети ден дори за общо прессъобщение не можем да се разберем".

Борисов отново каза пред депутатите, че страната не може да вземе голям заем за изграждането на новата ядрена мощност и да се емитира пореден, огромен дълг от 10-15 милиарда евро или долара.

Същата теза и покана "Уестингхаус" да инвестира в VІІ блок Борисов отправи в средата на януари по време на срещата си държавния секретар на САЩ Джон Кери.

"Поискал съм от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на "Ексимбанк" да "бъде намерена финансово-икономическа схема, която да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“, каза тогава премиерът. Възможността "Ексимбанк" да финансира част от проекта бе представена още след завръщането на Стойнев от САЩ, но под формата на експортно кредитиране на американската технология, а не като акционерно участие.

Първоначалните планове бяха "Уестингхаус" да вземе 30 на сто от ядрения проект, за финансира този дял, но след изграждането на мощността да се оттегли от съвместното дружество и АЕЦ "Козлодуй" да изплати частта на американците..

Мнението на правителството е, че този проект не може да бъде препотвърден, по така предложената схема и подписани споразумения от предишното или по-предишното
правителство. Не можем да поемем този ангажимент, каза Борисов пред депутатите.

Той отново отбеляза, че компанията е добре дошла като инвеститор.

Ще се работи и по подновяване на договора със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, каза министър-председателят. По думите му, когато това стане, депутатите ще бъдат информирани от министъра на отбраната и от премиера за постигнатите договорености.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес