Борисов взе страната на "Газпром" в казуса с "Овергаз" и съзря заговор срещу властта

”Русия и "Газпром" нямат абсолютно никаква вина"

Борисов взе страната на "Газпром" в казуса с "Овергаз" и съзря заговор срещу властта

Бойко Борисов оневини руската компания "Газпром" за внезапно прекратените доставки към българското ѝ дъщерно дружество "Овергаз", а възникналата точно преди 1 януари кризисна ситуация определи като опит за заговор срещу правителството, който е можело да доведе до срив на цялата енергийна мрежа в страната и масови протести срещу кабинета. Освен това той обвини ”Овергаз” в наглост.

”Ако за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост”, заяви премиерът в понеделник пред бТВ.

Частната компания ”Овергаз” поиска държавната ”Булгаргаз” да поеме снабдяването със синьо гориво на клиентите ѝ, след като руската компания "Газпром" внезапно реши да прекрати планираните доставки за "Овергаз". Кризата настъпи в период, когато "Овергаз", ръководена от Сашо Дончев, се разделя с руския държавен монополист "Газпром", който притежава 50% от собствеността в българската компания, снабдяваща с газ около 60 000 домакинства и 3 000 индустриални клиенти.

"Овергаз" заяви, че има годишна програма и заявка към "Газпром експорт" за необходимите количества природен газ, както и че е открита банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

След възникването на кризисната ситуация в навечерието на Нова година, от "Овергаз"" коментираха, че има план за отнемането на бизнеса ѝ.

”Газпром” ни предупредиха през БЕХ и ”Булгаргаз”, че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки”, каза министър председателят пред бТВ.

По думите му чак в 18:30 часа на 31 декември от ”Овергаз Мрежи” изпратили писмо до ”Булгаргаз” с искане те да поемат доставките.

”Въпросът е, защо те ни поставиха до стената, на 31-ви в 8 часа вечерта, да пишем договори.? Техните карикатурки и приказки… (бел.ред. Сашо Дончев е собственик на вестник ”Сега”). Ще се въздържа, не ми е на нивото да ги коментирам. Те дойдоха да молят да го направим това. Те, не ние! Поне до този момент аз считам, че с господин Дончев сме в много нормални, дори повече от колегиални отношения и просто не им прави чест…всяка фирма може да има проблем, просто трябваше няколко дни по-рано да кажат.”, каза Борисов.
”Русия и "Газпром" нямат абсолютно никаква вина”, допълни още той.

От официално публикуваното обяснение на сайта на "Овергаз" става ясно, че компанията не е била предварително уведомена за решението на "Газпром експорт" да прекрати директните доставки за частното дружество и да го снабдява чрез "Булгаргаз". Такова писмено уведомление в "Овергаз" е получено едва на 31 декември след 17 ч.

Министър-председателят обаче зае категорично страната на руската компания срещу българската, обвинявайки я, че не е предупредила навреме, че има проблем. Ако правителството знаело, че такъв съществува, имало две хипотези.

Първата е да се спре газът и тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: ”Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне”.

Според Борисов за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които ”правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дена”.
Борисов допълни, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. "Дали хората ще се сетят за ”Овергаз” или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене”.

Вторият вариант бил по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право - а това, по думите му, означава с 10% по-висока цена на руския газ за България.

Бойко Борисов отбеляза, че в Санкт Петербург проявили разбиране за "чрезвичайната" ситуация. Той отдаде това на интереса на Русия към изграждането на газов хъб в България, каквато идея лансира премиерът пред ЕК.

"Те са много стриктни, защото искрено се надяват на конектора да дойдат две техни тръби от по 10 млрд. кубични метра", каза Борисов. По думите му появата на снимката на Владимир Путин с българското му кученце не е случайно и е показателно, че "ни обича".

Министър-председателят обясни думите си, че падането на първия му кабинет е осуетило строителството на "Южен поток" у нас. По думите му по онова време все още не е имало криза в Украйна и проектът е бил приоритетен за ЕС. "Тогава се набутаха фирмите на Орешарски", каза премиерът и припомни рязко скочилата цена на тръбата.

Борисов не конкретизира кои са "фирмите на Орешарски", но строителните компании, избрани при предишния кабинет да строят българското трасе на "Южен поток", са същите, които приоритетно печелят големи проекти и при управлението на Борисов. Сред тях има и фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Борисов увери, че няма любими бизнесмени на властта, а със Сашо Дончев имали "много нормални, даже добри отношения".

"Нямаше да се стигне до подобна криза, ако България бе изградила интерконекторите със съседните страни", коментира Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР. Според него "елиминиране на "Овергаз" и подкрепа на "Булгаргаз" от страна на "Газпром" може да означава, че диверсификацията ще се забави и така ще осигури комфорт на руската страна". "Издигането на тази криза до общонационална беше прекалена драма - особено когато по закон при спиране на доставките от някой търговец "Булгаргаз" има задължение да достави нужните количества като един вид "в кризисна ситуация", коментира Владимиров.

Споделяне

Още по темата

Още от България