Шефовете на държавната енергетика нападнаха ”Овергаз” и похвалиха Русия

Директорът на БЕХ видя опит да се постави на изпитание способността на държавата да реагира

Жаклен Коен, сн. БГНЕС

Доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално след като държавната ”Булгаргаз” пое снабдяването със синьо гориво на клиентите на ”Овергаз”, която беше заплашена със спиране на руските доставки. Това докладваха шефовете на държавните енергийни дружества след поредна среща при премиера Бойко Борисов в първия ден на годината.

"Целта на тази пресконференция е след поредното съвещание при премиера, от което идваме, да дадем повече информация за текущата ситуация, която в никакъв случай не е критична, напротив. Всички доставки се осъществяват", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

За да може държавната фирма да поеме доставките за ”Овергаз”, бе поискано увеличение на подаваното от руснаците гориво. Поетите от държавната компания доставки са за сметка на ”Овергаз”.

”След множество разговори, които проведохме с колегите от ”Газпромекспорт“, имаме пълните уверения, че ще ни бъдат осигурени максимални количества спрямо потреблението. Фактът, че тези количества действително се доставят до страната говорят за доброто отношение на ”Газпромекспорт“ към нашата страна и нашите потребители”, каза Гегов.

Той обясни, че въпреки клаузата на договора, който има ”Булгаргаз“ с ”Газпром Експорт“ - за увеличаване на цената с 10%, има уверение, че това няма да се случи, тъй като това увеличаване не е по вина на обществения доставчик.

В същото време директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен отправи обвинения към ”Овергаз”, че не е сигнализирала по-рано за проблема.

”Искам много категорично да заявя, че в тази ситуация държавата и държавните дружества направиха всичко на границата на невъзможното. Очевидно за някои хора не е било новина, че се очаква спиране на доставките за ”Овергаз“. Непонятното, което у нас не намира разбиране е, че това нещо не беше заявено по-рано. И не само непонятно, според мен беше някакъв опит да се постави на изпитание способността на държавата да реагира”, коментира Коен.

”Овергаз” многократно обясни, че има редовен договор с руската ”Газпром Експорт” до 2017 година, няма просрочени задължения, не е уведомявана за спиране на доставките и до момента има само върнати от диспечера на руската компания данни за отправената тридневна заявка, в която за 1 януари имало записани нула количества. Руснаците не са реагирали на опитите на компанията да получи официален отговор дали имат намерение да спират доставките. От ”Овергаз” коментираха, че създалата се ситуация е опит да ѝ се открадне бизнеса.

”След като на някой му е помогнато и след като е създадена организацията съответните клиенти да им бъдат обезпечени доставките на газ, в рамките буквално на часове, аз не мога да не си задам въпроса защо не беше поискана една среща по-рано? Не мога да не си задам въпроса защо нямаше разговори, в които да се споделят, ако не факти, то опасения, за да може наистина да не се изправя на изпитание“, допълни Коен.

Освен това той каза, че се надява на коректност от ”Овергаз” и да си плащат доставките.

”За колко време ”Овергаз“ ще си оправи нещата зависи, но той просто трябва да започне да си плаща доставения газ на ”Булгаргаз“. Направихме компромиси. Вчера нямаше как да се правят банкови гаранции и т.н., но това го направихме единствено в името на крайните клиенти. Надявам се също така, някой да не започне да казва: някой се опитва да ни мачка, да ни бута в посока, различна от икономическата логика“ , коментира Коен.

Държавните енергийни шефове коментираха, че биха подкрепили всяка компания в подобна ситуация.

”Разберете, че стратегията в сектора е в случай на необходимост да подкрепим всяка една компания, която се занимава с природен газ. Независимо коя от компанията има проблеми, ние бихме ги подкрепили, така че за крайния потребител да няма проблеми”, каза Гегов.

Новината за спирането на газовите доставки и правителствените тревоги идва насред развода на "Овергаз Инк" с "Газпром експорт". В дружеството 50 процента държи "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев, който е шеф на "Овергаз Инк", 49.51 процента са на "Газпром експорт", а 0.49 на сто притежава самата "Газпром". На 2 декември 2015 г. обаче съакционерите са решили да се разделят и "Газпром" да се оттегли. Съгласно акционерното споразумение, онзи, който реши да напусне компанията, първо трябва да предложи на партньорите си своя дял. Среща по този въпрос предстои в началото на януари.

Споделяне

Още по темата

Още от България