БСП поиска комисията "Янев" да разследва Столичната община и "Напоителни системи"

Сформираната антикорупционна парламентарна комисия, по-известна като комисията "Яне Янев", да разследва за корупция Столичната община и държавното дружество "Напоителни системи", което е на подчинение от земеделското министерство, поиска БСП в сряда.

Депутати от Коалиция за България настояват да се проучат данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

 

Сигналът за Столичната община е свързан със злоупотреби в градския транспорт, обясни на брифинг в парламента общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. Още от времето на Бойко Борисов, започна опит за приватизация на транспорта в София и отделни линии се отдадоха на концесия, посочи той. Столичният градски транспорт обаче дължи на операторите на градските линии 80 млн. лв. и затова сега концесионерите искат разваляне на договорите.

 

Това обаче налага плащане на неустойки от страна на Столична община. От това печелят две фирми – „Карат С” и „Юнион-Ивкони”, отбеляза Бойчев. От Коалиция за България искат да се разследват договорите на общината с тези фирми и да се проучи собствениците на тези фирми финансирали ли са кампании на управляващите и какви са им връзките с тях.

 

Вторият сигнал е от депутата Антон Кутев заради случай с неправомерно премахнати тръби на регионалното министерство в Силистра от страна на "Напоителни системи". Щетите са за около 10 млн. лв., а регионалният и земеделският министри дават противоречиви отговори на зададени въпроси относно този случай, отбеляза депутатът. Отговорни за това неправомерно изваждане на тръбите на регионалното министерство са министърът на земеделието и областният управител на Силистра, заяви Кутев. Той попита къде са били полицията и областният управител, когато тези тръби с ширина 1.2 метра са били вадени.

 

От вчера в медиите се разнасят, четат и анализират секретни документи от преписки на Софийска градска прокуратура, които се намират в секретното деловодство на Народното събрание, коментира още депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова. Това е доказателство, че се злоупотребява със СРС-та и те се използват за политически поръчки, смята депутатът. Истинската цел на комисията на Яне Янев е да легитимира теча на секретна информация, подчерта Манолова. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?