БСП ще прави нов анализ за АЕЦ “Белене“ преди да я рестартира

Пламен Орешарски, Сн: БГНЕС

Необходим е нов анализ на проекта "Белене", заяви в понеделник номираният за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски. Досегашната позиция на БСП бе, че нова ядрена електроцентрала е необходима на България и повече анализи за това не трябват. Нуждата от втора АЕЦ бе защитена часове по-рано от енергийния експерт на БСП и бивш зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев с мотива, че предстои извеждане от експлоатация на остарели мощности.

Орешарски обаче обясни по-късно на среща с представители на бизнеса, че гледа на АЕЦ "Белене" като на инвестиционен проект, а не като на политически.

"Ако и актуалните разчети покажат, че е ефективен, ще се рестартира, а, ако покажат, че не е ефективен, няма да се рестартира", каза Орешарски. Той обясни, че е гледал преди две години анализ, който показва, че проектът "Белене" е ефективен. "Две години са дълъг период, за да можем да стъпим на тези цифри", каза още бившият финансов министър от кабинета "Станишев".

Досега основната критика срещу управлението на правителството на Сергей Станишев е, че подписало споразуменията за строеж на централата, без да има анализи за разходите и рентабилността на проекта.

Според Орешарски думите му не противоречат на записаното в управленската програма на БСП, че ще се рестартира АЕЦ "Белене". Той уточни, че в програмата става въпрос за принцип, а той говори за икономически правила.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че неговата партия е готова с "План "Орешарски" за първите 100 дни от евентуалния управленски мандат. Идеята за заглавие на БСП твърде много прилича на афиширания от "Атака" "План "Сидеров".

“Коалиция за България“ афишира, че ще възстановява нормалната и предвидима бизнес среда и икономическата активност в страната.

"Планът "Орешарски" в краткосрочен и средносрочен план в икономическата сфера предвижда премахване на административния натиск върху бизнес, подобряване на бизнес услуги, разплащането на компаниите", обясни самият Орешарски.

"Политическият монопол на една сила неизбежно доведе до засилване на икономически монополи в различни сектори. Самата държава се превърна в репресивен инструмент - не с цел да се съберат повече данъци, приходи в бюджета за социална ангажираност на държавата, доходи, политика за майчинството, а с цел да се обслужват конкретни икономически интереси", допълни Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?