Мълчание за проекта АЕЦ “Белене“, докато се съдим с руснаците

Боян Боев ще оглави БЕХ, ще има промени и в дъщерните държавни енергийни фирми

Снимка: БГНЕС

Всички политици, включително и от българската опозиция, да спрат да коментират темата АЕЦ "Белене" заради съдебните дела между “Националната електрическа компания“ (НЕК) и руската “Атомстройекспорт“ покрай спряния през март 2012 г. ядрен строеж. Това призова в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

“Ще се обоснова защо. В момента има арбитраж, има иск от страна на руската страна, ние подготвяме и контраиск, и всяко едно изявление може да бъде ползвано като доказателство“, каза той пред Нова телевизия.

Преди седмица от “Атомстойекспорт“ (АСЕ), която започна да работи по проекта и да произвежда нужното ядрено оборудване, внесоха иск в арбитражния съд в Париж срещу НЕК за 872 млн. евро за поръчани, но неплатени съоръжения. Окончателното изслушване по делото обаче е насрочено едва за юли 2014 г. и руснаците не изключиха възможността дотогава двете страни да се разберат за рестарта на проекта.

Миналия понеделник Стойнев каза, че НЕК готви контраиск, но не уточни за какво точно. Държавната електрическа компания вече заведе през октомври 2011 г. иск срещу АСЕ в арбитражен съд в Женева за 61 млн. евро за това, че платила по-малко от договореното за стария реактор на АЕЦ “Белене“.

По информация на Mediapool от средите на социалистите обаче призивът да се спрат коментарите за ядрения проект под предлог, че пречат на съдебните дела, е прелюдия към намерението на БСП да прати стоежа на АЕЦ “Белене“ постепенно в забвение. Макар левицата да инициира референдума за строежа на АЕЦ “Белене“ и да твърдеше по време на предизборната си кампания, че твърдо ще се изгражда централата, а по-късно премиерът Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев да започнаха да говорят, че ще се направи нов анализ на проекта, източници от БСП твърдят, че социалистите са се убедили, че няма смисъл да се занимават с темата. Затова засега ще оставят във фризера проекта и нито ще има нов анализ за необходимостта от АЕЦ “Белене“, нито ще се търсят частни инвеститори.

Така, ако правителството на Орешарски, срещу което миналия петък има ежедневни протести, се закрепи някак, усилията му ще са съсредоточени върху съдебната битка с руснаците, макар премиерът да каза, че по-всяка вероятност тя ще бъде загубена. Според експерти обаче има шанс страната ни да реши казуса без или с минимални финансови загуби.

“Мога да ви уверя, че ще направим всичко възможно да не го загубим (делото с АСЕ), а и смятам, че няма да го загубим“, каза в четвъртък Стойнев.

От думите му стана ясно още, че ще след отстраненото във вторник цьло ръководство на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), който е собственик на НЕК, ще има и други промени в дъщерните дружества на БЕХ, но те ще бъдат коментирани, когато се вземат съответните решения.

В БЕХ в момента като членове на Съвета на директорите са назначени доскорошният дългогодишен изпълнителен директор на държавната ТЕЦ “Царица Изток 2“ Георги Христозов и финансовият директор на същото дружество Боян Боев. Стойнев каза, че най-вероятно Боев ще поеме поста на Михаил Андонов, който е уволнен заради отнетия му покрай разследване допуск за класифицирана информация.

Министърът коментира, че тъй като ТЕЦ “Марица Изток 2“ било добре ръководено държавно предприятие, смята Боян Боев да поеме “Българския енергиен холдинг“. Според него е нормално всички хора в държавната енергетика, които не са си свършили работата, да бъдат сменени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?