България подкрепи 15% глобален данък печалба от 2023 г.

Новото облагане ще важи за големи корпорации

България подкрепи 15% глобален данък печалба от 2023 г.

България е сред 130-те държави в света, които на 1 юли са одобрили въвеждането на минимум 15% глобален данък печалба от 2023 г.

Това става ясно от съобщение на разширения формат на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Г-20. Планът за действие въз основа на договорката се очаква да бъде финализиран през октомври 2021 г.

В момента ставката на корпоративния данък у нас е 10%, което значи, че най-вероятно ще се наложи промяна в облагането.

Новата минимална ставка от 15% обаче ще се прилага за компании с оборот над 750 млн. евро. Споразумението не изисква от държавите автоматично да определят нова ставка на корпоративния си данък, но дава право на останалите страни да прилагат допълнителна ставка върху приходите на компании, идващи от държава с данък печалба под 15%. Очаква се това да повиши приходите от облагането в световен план с около 150 млрд. долара годишно.

През юни "клубът на богатите" (Г-7) на среща на върха във Великобритания одобри въвеждането на глобален корпоративен данък от минимум 15%, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че световният минимален данък "ще сложи край на надпреварата към дъното в корпоративното данъчно облагане".

Германия приветства сделката като "колосална стъпка към данъчната справедливост". За Франция то е "най-важното от столетие".

Споразумението беше подписано въпреки противопоставянето на 9 държави, които не подкрепиха мярката, тъй като имат ниско облагане на големите корпорации. Въпросните страни – Ирландия, Унгария, Естония, Перу, Барбадос, Сейнт Винсент и Гренадини, Шри Ланка, Нигерия и Кения, се притесняват, че мярката може да подкопае способността им да привличат световни компании да работят в техния район, което впоследствие ще доведе до загуби на инвестиции и заплаха за националния им суверенитет.

Всички страни от Г-20, включително Китай и Индия, подкрепиха сделката, по която все още предстои уточняване на детайли и изключения.

Промяната, за която са се разбрали 130-те държави, се състои от два стълба, става ясно от изявлението по въпроса.

Минималната ставка от 15% е вторият стълб, а първият включва правила за по-справедливо разпределение на печалбите на мултинационалните корпорации според държавата, от която идват постъпленията им. В резултат се очаква американски гиганти като Google, Amazon, Facebook и Apple да плащат по-справедлив дял към обществото, независимо къде са базирани.

Вторият стълб ще се прилага за компании с глобален оборот над 20 млрд. евро. Ако въпросното мултинационално дружество има поне 1 млн. евро приходи от дадена юрисдикция, то ще трябва да плаща данък върху печалбата там.

От споразумението са изключени добивната промишленост и регулираните финансови услуги.

Многонационалният инструмент за въвеждане на механизма за преразпределение на печалбата ще бъде отворен за подписване през 2022 г., като е предвидено той също да влезе в сила от 2023 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?