България прехвърля стотици милиони за спасяване на европейските банки

България прехвърля стотици милиони за спасяване на европейските банки

Бюджетната комисия в парламента одобри в четвъртък ратификацията на междуправителственото Споразумение за прехвърлянето и взаимното използване на вноските в Единния фонд за преструктуриране (ЕФП).

Това е едно от изискванията за присъединяване на България към Банковия съюз на ЕС, което правителството се надява да стане до юли 2019 г.

Споразумението предвижда България да прехвърли първоначално част, а впоследствие – целия си фонд за преструктуриране на банки, който в момента разполага с над 400 млн. лв., в европейския Единен фонд за преструктуриране.

Очакванията са през 2019 г. страната да прехвърли около половината от сумата, а останалото ще се изплати по схема до 2024 г. Това ще стане, ако кандидатстването за Банковия съюз завърши успешно и България влезе в тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

ЕФП ще се ползва само в случаите, когато европейските институции вземат решение, че дадена банка има нужда от преструктуриране. Ако се вземе решение за ликвидация обаче, България ще трябва да търси други източници за покриване на разходите при фалит на своя кредитна институция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?