България ще финансира с 12 млн. евро европейския суперкомпютър в София

Изчислителният център ще е в "София Тех парк" и трябва да е готов през 2020 г.

България ще финансира с 12 млн. евро европейския суперкомпютър в София

Изграждането в София на един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз ще струва 18 млн. евро. От тях 12 млн. евро ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите ще са от ЕС. Суперкомпютърът ще се намира в "София Тех парк", където и в момента работи такава машина.

Изчислителната техника трябва да е готова за ползване до края на 2020 г.

Това обясниха еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел и премиерът Бойко Борисов след среща по проекта в понеделник.

Преди десетина дни стана ясно, че един от осемте суперкомпютъра, които ЕС иска да изгради, ще бъде базиран в София. Тук ще бъде създаден център за свръхбързи изчисления, които би трябвало да се ползват от учени и от бизнеса, както и да разработва приложения в много области - от създаване на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата.

Освен в София, такива суперкомпютри ще има и в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург), и Марибор (Словения).

Като в НАСА

Мария Габриел обясни по време на срещата, че "суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволят много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата". Те допринасят и за привличане на инвестиции, допълни тя и даде пример с изчисленията, необходими за конструирането на една нова кола. Със суперкомпютъра времето за този процес се съкращава от 60 на 24 месеца.

Ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола добави, че инвестицията в изчислителния център е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА. "Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", каза Роберто Виола.

Той уточни, че този суперкомпютър ще има три основни сфери на приложение - медицината, в помощ на бизнеса и климатични модели, които да помагат на селското стопанство, тъй като чрез изчислителната техника можело да се предвиждат торнадо, гръмотевични бури и земетресения.

Нова роля в иновациите

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в изчислителния център ще работят предимно българи, а суперкомпютърът ще е приложим във всички сфери, като наблегна на първо място на автомобилостроенето, магистралите и строителството: "Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни, при катастрофи как биха действали, ако щете мостовете на магистралите, и не само магистралите, сградите как биха реагирали, сиреч целият строителен бранш".

"Така че ние ще дадем работно място на всеки, който има желание, надали мога да изброя всички сфери, защото той е приложим във всички сфери, 24 часа в денонощието да може да бъде използван", обобщи Борисов.

Той също обърна внимание, че в Източна Европа няма подобни машини, което извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. "Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано за пазара, така че внедряването да стане възможно най-бързо", коментира премиерът.

Параметри

Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри. По същия начин действат и наличните в момента суперкомпютри в страните от ЕС.

Новите изчислителни машини обаче трябва да са по-мощни от съществуващите. За създаването им са предвидени 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия. Останалите са от държавите членки и частните партньори. Техниката ще е с различни параметри. Три от машините ще са с производителност над един екзафлопс (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда). Те ще се наредят сред първите 5 в света сепуркомпютъра. Другите 5 машини ще са с производителност от порядъка на петафлопс (могат да извършват поне 4 петафлопса, или 4 милиона милиарда операции в секунда).

От описанието на Борисов за бъдещия суперкомпютър в София стана ясно, че той ще е от машините с по-малка мощност.

В момента в България работят два суперкомпютъра - на БАН и на Лабораторията за високопроизводителни изчисления в "София Тех парк". Първият суперкомпютър беше купен през 2008 г. от правителството.

Действащите в България изчислителни центрове към момента не влизат в последната класация на 500-те най-мощни суперкомпютъра, въпреки че при пускането си през 2014 г. машината на БАН е била в този списък. Водещите страни в сектора са Китай, САЩ. Там са съсредоточени близо 69% от производителността на изчислителната техника и 67 на сто от суперкомпютрите като брой.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?