България трябва да иска одобрение от ЕС за АЕЦ “Белене”

Според член 41 от договора ЕВРАТОМ, решение на държава от ЕС да строи нова АЕЦ трябва да бъде изпратено за одобрение в Европейската

комисия (ЕК). Досега не сме получавали искане за одобрение от България, или поне аз не зная такъв документ да е пристигнал тук през последните дни. Това заяви в понеделник пред БТА Феран Тараделас, говорител на еврокомисаря по енергийните Андрис Пиебалгс, по повод решението на българското правителство за изграждане на АЕЦ “Белене”. Търгът за строителството бе спечелен от “Атомстройекспорт”, фирма на руския газов монополист “Газпром”.

Когато получим такова искане, ще го проучим и ще отговорим, допълни говорителят. Той уточни, че неотдавна Брюксел е дал зелена светлина за строителство на нова АЕЦ във Франция и не вижда защо да не бъде дадено и на България, ако разпоредбите на ЕВРАТОМ са спазени.

Феран Тараделас каза, че на ЕК е известно, търгът за строителството на АЕЦ “Белене” е спечелен от руска фирма.

Едно нещо обаче е резултатът от търга, друго -  когато се стигне до строителството. Тогава българските власти трябва да искат одобрение от Комисията и тогава ще решим какъв да е отговорът, допълни Тараделас.

Неговите коментари са първата реакция на представител на ЕК по повод писмото на българския министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, в което той предупреждава за възможен дефицит от електроенергия в балкански страни след затварянето на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй” в края на т.г. и иска подкрепа за изграждането на втората атомна централа.

Досега не сме получили сведения, че на Балканите може да има недостиг на електричество след затварянето на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", заяви Феран Тараделас пред БТА. В същото време уточни, че Еврокомисията има пълна готовност да анализира всички съобщения за евентуални проблеми.

Ако все пак се появят липси, ще анализираме положението много бързо и ще реагираме много бързо и ще вземем мерки. Получаваме информация не само от България, а и от други страни от региона, заяви Феран Тараделас.

ЕК е убедена, че в региона трябва да има достатъчно енергийни мощности и затова тя отпусна доста финансови средства както на България, така и на други страни в региона, за да бъдат изградени нови енергийни мощности, допълни говорителят на Андрис Пиебалгс.

В същото време външният министър Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел, заяви, че България не може да избегне затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Той коментира призива на докладчика за България в Европейския парламент (ЕП) Джефри ван Орден за гъвкаво прилагане на датите за затваряне на блоковете с думите, че ЕП няма правомощия да задължава Еврокомисията.

Калфин обаче предупреди, че НЕК вече се е оттеглила от редица търгове за доставка на електроенергия в страни от Балканите, именно заради предстоящото затваряне на двата реактора.

Говорителят на еврокомисаря по енергетиката от своя страна потвърди, че ЕК ще се противопостави на опитите да се постигне забавяне в сроковете за затварянето на двата реактора.

"Двата реактора от първо поколение трябва да бъдат затворени, това не подлежи  на преговори и на промяна. Не виждам с какво проектът за резолюция на депутата Ван Орден може да промени нещата. Няма да има отсрочка за затварянето на реакторите. Този въпрос не е отворен за дискусия", посочи Феран Тараделас.

Той добави, че не му е ясно какво означава "гъвкав подход" и че за смисъла на този израз трябва да бъде запитан докладчикът за България в ЕП. "Ако той обаче има предвид да се постигне забавяне в срока за затваряне на двата реактора,  ЕК ще бъде против", подчерта говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?