Държавата ще иска запор върху сделки с надвърнатите гори

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще издаде забрана за смяна на предназначението и строителството в спорните гори, реституирани на царската фамилия, съобщи в петък премиерът Бойко Борисов по време на откриването на спортна площадка в София.

В същото време министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи пред журналисти, че в подготвения от държавата иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски за възстановяване на надвърнатите 4521 дка гори ще се иска и запор върху евентуални разпоредителни сделки с имотите.

Този ход е свързан с опасенията, че съдебното дело може да се проточи и в това време Сакскобургготски да предприеме някакви действия по неправомерно възстановените му имоти.

Със заповед от 2 октомври председателят на ДАГ Георги Костов е забранил всякаква сеч в тези гори, информира Найденов.

Там е извършван дърводобив и държавата ще изиска по съдебен път получената от
него печалба, както и пропуснати ползи, обяви министър Найденов

Наетата от МЗХ адвокатска кантора и независими експерти са категорични, че държавата има 100-процентов шанс да спечели делото за царските гори.

Цветелина Узунова, прессекретар на бившия министър-председател, коментира казуса, припомняйки, че още преди година по инициатива на Симеон Сакскобургготски е била създадена комисия, която да изясни ситуацията. Тя посочи още, че в горите е била извършвана само санитарна сеч.

Ексдепутатът от НДСВ Олимпи Кътев пък отбеляза, че компетентният орган по въпроса е съдът. "Всякакви експерти има, но те предварително да се произнасят и да са убедени, че ще спечелят, е малко преувеличено", посочи Кътев.

Както съобщи Mediapool в четвъртък, част от надвърнатите царски гори в Рила вече са с променено предназначение. Те са извадени от горския фонд и апортирани в проекта за ски комплекс "Супер – Боровец". Този парцел ще трябва да бъде възстановен на държавата с друг равностоен, заяви земеделският министър.

Той добави, че вече е назначена работната група с представители на министерствата на земеделието и на регионалното развитие и благоустройството, която по най-бързия начин да окомплектова иска срещу Симеон Сакскобургготски.

По-рано в петък председателят на ДАГ Георги Костов информира, че освен казуса около надвърнатите на царската фамилия над 4500 декара гори в Рила, съществуват спорни моменти и с други имоти край Самоков, които са селскостопански земи.

По думите му в агенцията ще бъде направена вътрешна проверка, за да се изясни защо досега държавата не е защитила своя интерес в спора с наследниците на царете Фердинанд и Борис ІІІ.

Междувременно съпредседателите на ПГ на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров съобщиха, че в петък са получили обещаното от премиера Борисов становище на ДАГ по казуса с надвърнатите гори.

Заедно с него са предложени действия на правителството за защита на интересите на държавата, "ощетена с неправомерно възстановено право на собственост върху гори и земи на Симеон Сакскобургготски от поземлената комисия в Самоков", пише в съобщението.

Иван Костов и Мартин Димитров изразяват удовлетворение от отговорното отношение на премиера по въпроса и направеното изчерпателно и задълбочено проучване, както и от конкретните предложения.

Те заявяват, че ще продължат да настояват правителството да отстоява държавните интереси във всички случаи, "когато те са били накърнени от неоснователните имотни претенции на Сакскобургготски".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?