Търговци на скрап се оплакаха

Държавата затваря лицензирани пунктове за метали, а незаконните си работят

Държавата затваря лицензирани пунктове за метали, а незаконните си работят

Докато масово се затварят лицензирани площадки за отпадъци от цветни и черни метали заради това, че общините нямат общи устройствени планове, незаконни пунктове за изкупуване на скрап продължават да работят. За това алармираха във вторник от Асоциацията на рециклиращата индустрия и от Българската асоциация по рециклиране.

Двете организации са изпратили до екоминистерството, вътрешното и икономическото ведомства сигнал за седем незаконни площадки за старо желязо, разположени в пет общини, които нямат лиценз и не спазват никакви изисквания за опазване на околната среда. В същото време за месец бяха затворени 452 площадки с разрешителни за работа, но в общини без общ устройствен план, допълват асоциациите.

 

В сигнала е описан случай на две площадки за скрап в центъра на Ботевград, където на всичкото отгоре са съсредоточени местните административни контролни органи. Друг случай е за пункт в Хасково, който работи без лиценз, не спазва никакви технически изисквания, има издадени няколко акта за нарушения и предписания за спиране и въпреки това продължава да събира отпадъци от метали. Така на около 20-30 дка земеделска земя, на изхода на Хасково, има редица нахвърляни, основно, излезли от употреба леки автомобили и старо желязо.

 

За разлика от тези фирми, легално работещите се контролират и проверяват почти ежедневно от институциите по места, оплакват се асоциациите, в които членуват около 600 фирми за търговия със скрап.

 

"Категорично, не сме съгласни с този двойствен подход при упражняване на контрола и за това протестирахме през миналата седмица и ще продължим, тъй като в сега действащото законодателство, както и в новия закон за управление на отпадъците, няма нито един текст, който да е насочен срещу незаконните пунктове”, заявява Петър Кичашки, член на управата на Асоциацията на рециклиращата индустрия, цитиран в съобщението

 

Организациите се възползват от случая отново да посочат, че държавата въвежда за легалния бизнес с черни и цветни метали редица ограничителни административни мерки и блокира огромен финансов ресурс под формата на банкови гаранции, които ще бъдат усвоявани по неясен начин.

 

От бранша заявиха, че с новия закон за управление на отпадъците ще бъдат унищожени легално работещите фирми в сектора за събиране и рециклиране на отпадъци, а тези, които нарушават закона ще продължат да работят. "За тях разпоредбите в закона не важат, нито пък се притесняват от санкции и последици, не плащат данъци, не правят никакви инвестиции, нямат наети работници, нямат кредити”, коментира Кичашки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?