Според рециклиращи фирми

Задължението металите да се предават безплатно ще увеличи незаконните пунктове

Задължението металите да се предават безплатно ще увеличи незаконните пунктове

Изграждането на общински площадки за отпадъци от черни и цветни метали, където хората ще са принудени да предават отпадъците си безплатно, ще доведе до бум на незаконните площадки.  За това предупредиха в събота от Асоциацията по рециклиране.

Според новия Закон за управление на отпадъците гражданите ще могат да предават отпадъци от черни и цветни метали безвъзмездно само на общински площадки, които кметовете трябва да изградят до две години.

Одобрените текстове дават възможност на кметовете да предоставят изграждането и управлението на тези площадки на частни оператори, които по този начин ще получат достъп до ценни безплатни ресурси, от които ще реализират сериозни печалби, твърдят от асоциацията.

Те смятат, че това ще увеличи незаконните пунктове за скрап, тъй като хората искат да получат пари за предадените отпадъци. Лицензираните оператори няма да имат право да ги изкупуват, а общинските площадки няма да плащат за старото желязо. Така потокът от металните отпадъци ще се насочва основно към сивия бизнес, който не спазва законите. Браншът е категоричен, че така се нарушава правото му на стопанска инициатива и ще подаде сигнал до европейските институции.

Членовете на асоциацията ще сезират Комисията по жалбите в Европейския парламент и настояватза сезирането на Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес