Въпреки ограниченията, които трябваше да спрат посегателствата

Търговци на скрап обявиха ръст на кражбите на черни и цветни метали

Въпреки законовите ограничения пред търговията със скрап, които трябваше да спрат кражбите на цветни и черни метали, те нарастват и тревожната тенденция ще ескалира все повече. Това заявиха на пресконференция във вторник от Българската асоциация по рециклиране (БАР) и Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Според представителите на бранша проблемът идва от незаконните площадки за изкупуване на вторичните суровини. Те изразиха готовност за общи действия с МВР и контролните органи за намаляване кражбите на цветни и черни метали и срещу незаконните пунктове.

Необходимият минимум на площадки за изкупуване на скрап за страната е 1200, каза Борислав Малинов, председател на БАР. По думите му с приетите към момента рестрикции в закона, площадките ще останат между 600 и 800, което не е добре нито за бизнеса, нито за природата в България.

От отпадналите поне половината ще работят незаконно, няма да плащат данъци, осигуровки и ще дават по-висока цена за изкупуване, прогнозира Малинов. През миналата година през сивия сектор са минали 5 на сто от обема скрап, в бъдеще процентът ще е 20, което е около 400 млн. лева, добави той.

Нелицензираните пунктове у нас винаги са били 300-500, но с новите законови промени има още 600 нови, които увеличават кражбите, алармираха от бранша. Според представителите на бизнеса стоката се реализира в незаконни леярни, които в страната са около 70, чрез незаконен износ или се узаконява чрез някоя лицензирана площадка.

Основните източници на краден скрап са електропреносната система и БТК, предприятията, желязото във вагоните, домовете на гражданите, складовете на фирмите и търговски злоупотреби, посочи Малинов.

От двете асоциации предлагат да се въведе тотална забрана за купуване на скрап от гражданите, да се повиши наказателната отговорност за извършване на търговска дейност без лиценз. Друго предложение е да се лимитира количеството метални отпадъци на физическо лице, над което да се носи отговорност. От бранша предлагат още да се проверяват всички площадки, не само лицензираните и от не от районните управление по местонахождението им.

Асоциациите искат и да се намали наполовина и изискването за банкова гаранция от 50 хил. лева на площадка, която бизнесът трябва да плаща. Обещание за това е получено от екоминистерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?