Дейвид Камерън обяви нови мерки за ограничаване на имиграцията

Дейвид Камерън, сн. БГНЕС

Ще закрием мнимите "колежи", ще намалим социалните помощи за пристигащи хора без работа и ще спрем да рекламираме работни места в чужбина. Това пише в публикувана във вторник във вестник "Дейли телеграф" своя статия премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. В нея той обявява значително затягане на мерките за ограничаване на миграцията в Обединеното кралство.

Камерън посочва поставянето на имиграцията под контрол като жизненоважна част от имащия за цел да осигури по-добро бъдеще за Великобритания дългосрочен икономически план на правителството.

Премиерът отбелязва, че по време на управлението на лейбъристите в страната са дошли 2,5 милиона души. По думите му Великобритания е преживяла най-големите темпове на миграция в съвременната си история, като се е стигнало до там да има пет милиона души без работа, получаващи социални помощи за безработица.

Според премиера през последните четири години неговото правителство е направило опит да промени тази реалност, като целта е да се изгради система за имиграция, която поставя интересите на Великобритания на първо място.

На първо място сред новите мерки той поставя борбата с измамите. Като най-фрапантен пример премиерът посочва новопристигащи, които се представят за студенти в мними колежи. В един от тези колежи инспектори установили, че няма нито един студент.

Предприехме драстични стъпки и закрихме 750 такива учебни заведения, пише Камерън. Новата мярка в това отношение е, че ако на 10 процента от набраните от даден колеж студенти бъде отказана виза, съответното учебно заведение ще губи лиценза си.

На второ място са мерки срещу нелегалната имиграция. По думите на Камерън от ноември хазяите ще имат законово задължение да проверяват имиграционния статут на наемателите си, а от декември ще се въведат правила, които да не допускат нелегални имигранти да си откриват банкови сметки.

Британският премиер се спира и на случаите, в които лица, извършили криминални деяния в страната и които властите искат да депортират, обжалват многократно наложената им мярка, за да останат, позовавайки се на "правото на семеен живот".

От тази седмица ще влезе в сила мярка, според която първо лицата ще се депортират и после ще се разглеждат процедурите по обжалване. Ще има и действия срещу злоупотребите с Европейската конвенция за човешките права във връзка със злоупотребите с "правото на семеен живот".

Премиерът напомня, че вече бе взето решение да се намали срокът на плащанията при безработица. Същото се отнася и за европейците, които имат право да кандидатстват за помощи при безработица и за отглеждане на деца, като за тях срокът се намалява двойно.

"Не можете да очаквате да дойдете във Великобритания и да получавате нещо срещу нищо", посочва Камерън.

По отношение на пазара на труда ще бъде забранено набирането на служители само зад граница, като за агенциите за набиране на персонал ще има законово изискване да рекламират на английски във Великобритания. Ще се намали с над 500 000 броят на свободните работни места, които се рекламират в целия ЕС чрез интернет портал, като целта е британските поданици да имат предимство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?