"Индипендънт": Камерън в конфликт с коалиционните си партньори заради миграцията

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън се опита да спечели благоразположението на депутатите консерватори, като прие по-твърда политическа линия по въпроса с миграцията от страните от ЕС и това доведе до скандал с неговите коалиционни партньори от партията Либерални демократи, съобщава британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА в четвъртък.

Днешният ден е тест за авторитета на министър-председателя, тъй като в Камарата на общините редица членове на Консервативната партия заплашват да гласуват срещу правителството на дебата за предложения от него проектозакон за имиграцията. Бунтарите искат да отменят решението, което позволява на българи и румънци да работят във Великобритания.

Другата поставена цел е да бъде ограничена възможността чужденци, заподозрени в престъпления, да избягват депортиране въз основа на правото им да бъдат заедно със семействата си.

Даунинг стрийт настоява, че не може да наложи отново забраната за българи и румънци да идват да работят в Обединеното кралство, отменена на 1 януари, тъй като такава стъпка би била незаконна. Въпреки това близо 50 депутати консерватори са готови да подкрепят Найджъл Милс, който се опитва да измени законопроекта.

Премиерът обаче е склонен към компромисни изменения, които да задължат министъра на вътрешните работи да следи имигрантския поток и да действа, ако той стане "прекомерен".

Либералите гледат на предложения компромис като неясен, зле формулиран и неизпълним, и предупреждават, че други европейски държави могат да си "отмъстят" на британци, живеещи в чужбина, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа