Камерън отхвърли "неуместните" критики на ЕК за ограничаването на имиграцията

Британският премиер увери българския президент, че мерките ще са в съответствие с европейските правила

Сн. БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън отхвърли "напълно неуместните" по думите му критики на "европейски дейци", които не са били избирани от народа, срещу плановете му за ограничаване на имиграцията от Източна Европа.

"Повдигнах темата за коментарите на еврокомисар Ласло Андор и председателя на ЕК Барозу - напълно неуместно е чиновници да се оплакват от оправданите опасения”, написа Камерън в Twitter.

 

По-рано тази седмица Европейската комисия разкритикува готвените ограничителни мерки за българи и румънци във Великобритания, а еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че Великобритания рискува да бъде възприемана като "неприятна страна".

 

Говорител на Камерън коментира от своя страна, че думите на Андор "звучат зле в устата на някого, парите за чиято заплата идват от британските и европейските данъкоплатци”.

 

Според британския вестник "Дейли мейл" реакцията на Камерън е намек, че Андор трябва да бъде уволнен.

 

Говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен коментира в отговор, че еврокомисарите имат право на изразяване на становища също както националните политици.

 

"Еврокомисарите са излъчени от демократично избрани правителства в ЕС и утвърдени от демократично избрания Европейски парламент. Винаги може да има различия в мненията по политиката на ЕС. Работа на комисията е да анализира обективно тревогите, изразявани от държави от ЕС. В този дух ще разглеждаме въпроса за свободното движение на работници, като имаме предвид изразената загриженост на Великобритания или друга държава", заяви Пиа Хансен.

 

По-късно в петък българският президент Росен Плевнелиев се срещна с Камерън в рамките на срещата на върха на ЕС във Вилнюс.

 

Росен Плевнелиев е потвърдил пред британския премиер очакването на страната ни тези ограничения пред българските работници да отпаднат след 1 януари 2014 г. Според британския премиер действията, които страната му ще предприеме към работниците от други държави-членки на ЕС, няма да имат дискриминационен характер, ще важат за всички страни-членки на ЕС и ще са в съответствие с европейските правила, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че приема плановете на Камерън да ограничи достъпа до социални помощи, подчертавайки, че тези мерки ще бъдат прилагани по отношение на всички европейски граждани.

"Камерън оповести принцип, с който според мен можем да се съгласим, т.е. че трябва да се въведат по-строги условия, за да няма злоупотреби със системите за социална защита", посочи Понта пред агенция Медиафакс.

"Преди една година ние също въведохме по-строги условия, защото не искаме социални помощи да получават хора, които имат мерцедеси, вили и какво ли още не", каза още Понта.

Ограничителните мерки на Камерън предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.

 

Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

 

В сряда Камерън настоя за втвърдяване на условията за отпускане на социални помощи на европейски имигранти, малко преди пълното отваряне на пазара на труда за българи и румънци, с което си привлече критиките на Брюксел.

 

На вечерята снощи във Вилнюс в рамките на срещата на върха на Източното партньорство Камерън се опита да убеди европейските си партньори в невъзможността да се интегрират нови страни членки, без да се преразгледа принципът на свободно движение на граждани.

 

Той получи подкрепата на своя министър на външните работи Уилям Хейг, който посочи, че Великобритания е една от най-щедрите и най-отворените страни по света и че понятието

"лош" е "неприемливо".

 

"Трябва обаче да се уверим, а и други европейски страни искат това, че ако хората искат да се придвижват свободно в ЕС, това е заради работата, а не за да искат социални помощи в друга страна", изтъкна министърът пред телевизия Channel 4.

 

Темата за очакваната вълна от българи и румънци към Албиона продължава да е основна за местните медии.

 

Вестник "Дейли телеграф" коментира, че българите знаят, че могат да работят във Великобритания.

 

Всеки българин, който е гладен, жаден и иска да напусне страната, може да позвъни на вратата на Антони Йорданов, разказва британският всекидневник в материал от София.

 

Авторката Хариет Александър отбелязва, че 49-годишният бизнесмен с коса на опашка притежава 10 компании, недвижима собственост в Обединеното кралство и през годините е изпращал 200 българи всеки месец в Европа. Там те извършват работа, която другите не

искат.

 

"Всички те казват същото: искаме да работим, времената са тежки и няма пари", казва Йорданов. "Затова им помагам да намерят работа".

 

Голяма част от бизнеса на Йорданов почива на изпращането на строителни работници в Германия и Белгия, но той изпраща и медицински сестри във Великобритания. За тях има търсене и не са в списъка на професиите, за които е необходимо разрешително за работа -

"далеч по-малко проблеми, отколкото строителите", казва той мрачно.

 

Йорданов не се съмнява в думите на българския посланик в Лондон Константин Димитров, че от 2007 г. не е била отхвърлена нито една молба на българин, желаещ да работи във Великобритания. "Мисля, че е широко известно, че всеки който иска да работи във Великобритания, може да намери начин да го направи", подчертава той, цитиран от "Дейли телеграф“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?