Вигенин: Води се кампания срещу българите

София призова Камерън да не избързва с "дискриминационните" мерки

Калфин пише на британския премиер да не следва националистите

Сн. БГНЕС

България не приема мерките на британския премиер Дейвид Камерън за ограничаване на имиграцията от Източна Европа и призова Лондон да не избързва с приемането им. Външният министър Кристиан Вигенин съобщи още, че София е готова да сезира Европейската комисия и да защити българските граждани.

 

"Ние все пак разчитаме, че една част от тях (бел. ред. - планираните от Камерън мерки) , които са откровено дискриминационни, няма да бъдат въведени в британското законодателство. Ако това се случи, ние ще следим внимателно, ще сезираме и ЕК по въпроси, които считаме, че излизат или противоречат на европейското законодателство, и заедно с това ще се опитаме да сътрудничим с британското правителство, за да постигнем максимална степен на защита на българските граждани, които вече са във Великобритания, подчертавам, и които тепърва ще имат намерение да заминат за там. Българските граждани не са проблем", заяви външният министър Кристиан Вигенин в интервю за БГНЕС.

 

С подобна позиция излезе в четвъртък и бившият външен министър и сегашен евродепутат от БСП Ивайло Калфин, който се обърна с писмо лично до британския премиер.

 

Според Вигенин няма "никакви статистически данни, които да потвърждават наличие на намерения за масово заминаване на български граждани към Великобритания".

 

"Аз се надявам все пак предложените от г-н Камерън мерки да не бъдат прилагани толкова бързо, а нека все пак да се види какъв ще бъде ефектът от отварянето на трудовия пазар на Великобритания от 1 януари 2014 г. Ако всички тези страхове не се потвърдят, както ние очакваме, тези мерки ще станат излишни. Пак казвам следим внимателно какво се случва и ще направим всичко необходимо българските граждани да бъдат защитени", казва още той.

 

Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще могат да се искат за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа. Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания.

 

Европейската комисия вече разкритикува плановете на Камерън, които не се възприемат еднозначно и в самата Великобритания.

 

Кампанията срещу българите

 

"Ние сме много притеснени от кампанията, която се развива месеци наред и тази кампания срещу свободното движение на хора и конкретно срещу българските граждани, които живеят или имат намерение да заминат за Великобритания е нещо, което представлява наистина от наша гледна точка сериозен проблем. Жалко е, че дневният ред на британското общество се определя в момента от антисистемни партии, които налагат определени позиции и виждания. Притеснени сме, че британското правителство се поддава на тази пропаганда и предлага мерки в отговор на тази пропаганда, като част от тях ние разглеждаме като откровено дискриминационни", посочва Вигенин.

 

Той коментира, че хиляди британски граждани имат собственост тук в България и "ние очакваме това да бъде признато от британското общество и още по-конкретно от британското правителство".

 

"Това, което ние очакваме е честно третиране и признание, че България има ценен принос към Европейския съюз и не само България, а като цяло новите страни членки, и че разширяването не създава само по себе си проблеми за Великобритания, а обратно – то създава нови възможности. ... Но наистина освен всичко, което до този момент беше направено смятам, че е редно британското правителство по-ясно да признае приноса на българските граждани към развитието на британската икономика.", казва Вигенин.

 

Калфин моли Камерън да покаже лидерство, каквото Европа заслужава

 

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин пък съобщи, че е изпратил писмо на британския премиер Дейвид Камерън, в което заявява, че основанията за предприеманите мерки срещу имигрантите от Източна Европа се базират на неверни твърдения.

 

"Подсилването на спекулациите на националистите, че британският пазар на труда ще бъде застрашен след отпадането на ограниченията за българските граждани, стъпва на едно безсмислие. Днес всички граждани на ЕС могат да пътуват и да пребивават на територията на Обединеното кралство. Премахването на ограниченията на пазара на труда е насочено към тези, които са готови да дойдат и да работят легално в Обединеното кралство. В какво тогава е заплахата ?", посочва Калфин.

 

Калфин се позовава на британски и европейски изследвания, според които българите са във Великобритания, за да учат и да работят.

 

"Следователно те допринасят за развитието на британската икономика, плащат си данъците и учебните такси там", заявява бившият външен министър.

 

Калфин настоява да бъдат огласени данните от тези проучвания, за да стане ясно, че процентът на тези българи, които се възползват от британската социална система, без да допринасят към нея, е незначителен.

 

"С цялото ми уважение към Вашата страна, бих искал да Ви помоля да не следвате националистите, а да покажете лидерство каквото Великобритания и Европа заслужават. Аз съм абсолютно убеден, че когато вземате решения от името на Обединеното кралство, ще

демонстрирате визията и политическата мощ, която гражданите очакват от вас", пише Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?