Посланикът в Лондон Константин Димитров:

Които тръгват за Великобритания заради помощите, да не предприемат тази авантюра

България няма да приеме "незаконни и изкуствени пречки" пред българите във Великобритания

Константин Димитров

Българският посланик в Лондон Константин Димитров призова българите, които няма да работят във Великобритания и разчитат на помощи, да не предприемат подобна авантюра. В същото време той заяви, че България никога няма да се съгласи да бъдат предприети "незаконни и изкуствени пречки пред българи, които, конкурирайки се с други граждани на ЕС, получат правото да работят във Великобритания".

 

Пред Дарик радио посланикът съобщи, че все още се очаква позицията на британските власти за това как ще ограничат достъпа до социалната система за чужденци, но България се надява мерките на правителството на Дейвид Камерън да са в съответствие с европейското законодателство.

 

Според Константин Димитров политически и икономически са аргументите на подновената кампания на Острова срещу отварянето на трудовия пазар за българи и румънци от 1 януари догодина.

 

"Политическите съображения, и то популистко-политическите съображения, имат по-голяма тежест в тази неприемлива антибългарска кампания и в известен смисъл насаждане на страхова психоза у немалка част от британците", коментира българският посланик.

 

"Абсолютно не отговаря на истината твърдението на антибългарските пропагандатори, че в момента едва ли не имаме тотално блокиране на достъпа на румънци и българи до пазара на труда и изведнъж от 1 януари ще се отворят някакви огромни порти за сънародниците ни", категоричен е Константин Димитров.

 

"На 1 януари в трудовата област няма да настъпи нищо ново - условията няма да се променят, освен, че ще се облекчи административният режим. Но това няма нищо общо с облекчаване на достъп до социалните помощи", обясни посланик Димитров.

 

Той отбеляза, че ще бъде изключително затегнат режимът на отпускане на т.нар. социални помощи, който и без това в момента е много строг.

 

Предвиждат се и други мерки за ограничаване на достъп до местните социални помощи - за безработица, за допълване на доходите, достъпа до общински жилища. Това е нещо, което трябва да очакваме и да бъде в съответствие с действащото европейско законодателство, допълни Константин Димитров.

 

България не насърчава "социалния туризъм" и това е доказано и от статистиката, която е валидна във Великобритания. Просто тези, които няма да работят във Великобритания и разчитат на помощи, със сигурност няма да получат това, заяви посланикът.

 

Той добави, че посолството и страната ни са безкомпромисни към всички сигнали за хора, които опитват да работят нелегално. Посланикът ни в Лондон обаче отбеляза, че за работодателите българите са отлични работници, много мотивирани - от сезонните работници в Южна Англия до висококвалифицираните професионалисти в Лондонското сити.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?