Камерън обяви мерките за ограничаване на имиграцията от Източна Европа

ЕК: Великобритания рискува да бъде възприемана като "неприятна страна"

ЕК: Великобритания рискува да бъде възприемана като "неприятна страна"

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че Великобритания рискува да бъде възприемана като "неприятна страна", след като премиерът Дейвид Камерън обяви планове за ограничаване на достъпа до социални помощи за имигранти от държави членки на ЕС.

 

Андор призова британското правителство да не окуражава "истерия", съобщи ББС.

 

Според еврокомисаря несъобразяването с правилата може да доведе до "хлъзгав наклон".

 

"Въпросът е в това, че на британското общество не се казва цялата истина. Нуждаем се от по-точно представяне на действителността, не под натиск, не под истерия, както понякога се случва във Великобритания... Настоявам за казването на истината, не на неверни предположения", посочи Андор.

 

Вивиан Рединг, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието oт своя страна коментира, че свободното движение в ЕС е основен стълб на единния пазар, подкрепен с подпис от Великобритания.

 

"Свободният пазар се състои от четири свободи - свободно движение на капитали, стоки, услуги и хора. Или се приемат всички, или нищо", каза Рединг. 

 

По повод социалния туризъм и намеренията на Лондон да ограничи възможностите за получаването на социални помощи от българи и румънци, че много британски бизнеси и граждани се възползват от правото на свободно движение - британските банки, телекомуникационни компании, които разкриват свои задгранични представителства, включително в България и Румъния. Има цели туристически селища в България, собственост на британски граждани, посочи еврокомисарят.

 

В опит да смекчи общественото безпокойство Камерън обяви ограничения на британска система за социални помощи срещу очакваната имигрантска вълна от България и Румъния.

 

Ограничителните мерки предвиждат, че новопристигнали мигранти от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. През първите три месеца те няма да имат право да искат и помощи като безработни, а от първи януари догодина помощи при търсене на работа (JSA) ще може да се иска за повече от максималните шест месеца, единствено ако безработните могат да докажат, че имат реални перспективи да получат работа.

 

Всеки гражданин на ЕС, който е бездомен или се занимава с просия ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца, освен ако не докаже, че има основателна причина да бъде във Великобритания, като работа например.

Камерън обяви също така, че четворно ще се увеличат глобите за работодатели, които не изплащат минимални заплати.

 

Британският премиер каза, че споделя опасенията на много хора в Обединеното кралство от европейските изисквания за вдигане от 1 януари 2014 г. на ограниченията за достъп до британския трудов пазар, които сега са в сила за българи и румънци.

 

В статия за в. "Файненшъл таймс" Камерън огласи мерките и изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си, имайки предвид опасенията, че неограничената имиграция подхранва подкрепата за десни популистки партии като Британската партия на независимостта.

 

Великобритания от десетилетия е главен поддръжник на разширяването на ЕС и на свободното движение, но сега иска да ограничи достъпа чрез нови правила, които да спрат притока на работници от бедните към по-богатите страни членки на съюза.

 

При перспективата за бъдещо разширяване към Балканите, а може би и към Турция, Камерън настоява за нови правила, които ще забавят напълно свободния достъп до трудовите пазари, докато не се гарантира, че отварянето им няма да доведе до огромна миграция, посочва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

 

Наред с обявяването на рестриктивните мерки Камерън атакува лейбъристите, заявявайки, че причина за сегашната ситуация е фактът, че предишното правителство не е възприело по-твърда линия, когато през 2007 г. България и Румъния са били приети в ЕС.

 

Премиерът изтъква, че имиграционната политика на лейбъристите е причина на сегашната враждебност на британците към мигрантите от ЕС. Камерън нарича огромна грешка това, че не е бил наложен контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?