"Демократична България" даде на прокурор съмнителна сделка с общински имот в София

Терен от 24 дка е продаден от от общината за 2.15 млн. лева и купен обратно за 6.37 млн. лева

"Демократична България" даде на прокурор съмнителна сделка с общински имот в София

Съмнителна сделка с общински имот, който първо е продаден на частна компания, а след това откупен от общинско дружество, е дадена на прокуратурата от общински съветници от "Демократична България". Причината е, че при сделките с терена и сградите на него, общината чрез свои дружества реално е загубила над 4 млн. лева. Сумата е отишла в полза на дружество, свързано с една от фирмите, която от години печели поръчки за почистване на основната част от София – "Титан".

Поскъпване

Имотът от над 24 дка се намира бул. "Сливница" и "Околовръстното шосе". Той е бил част от активите на общинската фирма "Столичен автотранспорт". През 2015 г. е продаден на търг от Столичната агенция за приватизация и инвестиции след решение на общинския съвет. Мотивът е отпаднала необходимост. Определена е начална цена на търга от 2.15 млн. лева. Наддаване на практика няма, тъй като се появява един единствен кандидат за терена – фирмата "Княжево сървиз", който предлага и минималната изискана цена. Фирмата е свързана с дружеството "Титан", което и към онзи момент чисти голяма част от София. Самото дружество купувач е печелило обществени поръчки на столичната местна власт.

Две години – през 2017 г., същият този имот става собственост на общинската почистваща фирма "Чистота-Искър". Дружеството обаче купува вече частния терен за 6.37 млн. лева. Както Mediapool писа, общинската фирма мести на терена централата си. Използва и част от имота, за да повиши формално печалбата си към края на юни 2018 г., за да може да се вдигнат заплатите на шефовете на иначе закъсалото дружество. Врътката се прави чрез възлагането на оценка на част от терена – около 17 дка, която е обособена като инвестиционен имот. На базата на тази оценка е осчетоводен приход на дружеството от над 1 млн. лева, която е достатъчен за формалното регистриране на положителен финансов резултат.

С разрешението на общинския съвет

И двете сделки с имота – приватизацията му и обратното изкупуване от "Чистота Искър", минават през гласуване на Столичния общински съвет. "Вероятно на част от съветниците, които не са членове на борда на Столична общинска агенция за приватизация (СОАП), е представена непълна и подвеждаща информация, която не им е позволила да преценят, че цената за изкупуване на имота е крайно неизгодна за Столична община. Не е ясно и дали продажната цена също съответства на пазара към момента на сделката", смятат от "Демократична България".

От там допълват, че в началото на 2015 г. общинският съвет задейства процедура за включване на имот, който е съседен на продадения, в капитала на "Чистота Искър" ЕООД. Аргументът е, че общинското дружество има нужда от този имот, за да го използва за своята дейност. През 2016 г. се оказва, че този имот не е достатъчен и започва преговори за вече частния имот на "Княжево сървиз". Направена е оценка на бившия общински и вече частен терен, която вече се е повишила от 2.15 млн. лева на 6.81 млн. лева. "След това започват "тежки" преговори и цената е "смъкната" до 6 370 580.79 лева", допълват от "Демократична България".

Докладът с предложение за обратното купуване на имота на тази цена е внесен в общинския съвет през септември 2017 г. от вече бившата общинските съветничка от ГЕРБ Венетка Серафимова, тогавашния представител на "Реформаторския блок" и настоящ общинар от ГЕРБ/СДС Радослав Абрашев, съветника от БСП Иван Таков, както и от Карлос Контрера от ВМРО. Общинският съвет одобрява предложението.

"В отчета на "Княжево сървиз" ООД за 2017 г., естествено, е отчетена цялата печалба от сделката в размер на над 4 млн. лв. На следващата година на собствениците е изплатен и дивидент от над 7 млн. лева, в който влиза и печалбата от продажбата на недвижимия имот", коментират от "Демократична България".

Напомнят, че при одобряване на приватизацията на имота за 2.15 млн. лева членове на Надзорния съвет на агенцията за приатизация са били съветниците Валя Чилова, Искра Ангелова, Татяна Георгиева и Николай Стойнев от ГЕРБ, Калоян Паргов и Милка Христова от БСП, както и Радослав Абрашев от "Реформаторски блок", който е сред вносителите на доклада за закупуване на имота. Те гласуват в последствие и изкупуването на терена от общинското "Чистота Искър" на цена от над 6 млн. лева.

Продажбата на въпросния имот на "Княжево сървиз" ООД е най-голямата сделка на СОАП за недвижими имоти в периода 2015 – 2017 г. Затова е необяснимо, че посочените общински съветници, участвали в нейния надзорен съвет, са "забравили", че сравнително скоро преди това са взели решение имотът да бъде продаден на тройно по-ниска цена, коментират от "Демократична България".

Допълват, че в периода, когато са извършени двете сделки (2015 - 2017 г.), няма съществен ръст на цените на недвижимите имоти, поради което няма обективно основание двете оценки на имота, извършени от лицензирани оценители, да се разминават толкова много. В имота не са били извършени и подобрения на съществена стойност, в резултат на които стойността му да се повиши трикратно.

Споделяне

Още по темата

Още от България