Депутатите провалиха изслушване на шефа на НЗОК

Отстъпките на здравната каса не удовлетворяват напълно Лекарския съюз

Пламен Цеков поздравява малкото депутати, уважили изслушването му в парламента, сн. БГНЕС

Изслушването на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков в парламентарната здравна комисия заради напрежението в системата през последните дни беше провалено заради липса на кворум. От общо 20 членове на комисията в четвъртък присъстваха само четирима – председателят ѝ Даниела Дариткова от ГЕРБ, Мая Манолова и Евгений Желев от БСП и Ваньо Шарков от Синята коалиция. Това стана повод за размяна на реплики между Манолова и Дариткова като левият депутат потърси сметка къде са народните представители от мнозинството, а Дариткова отвърна, че и половината от вносителите на искането за изслушването на Цеков също отсъстват.

От Българския лекарски съюз все още виждат причина за недоволство, въпреки че НЗОК даде на заден ход под натиска на лекарското недоволство, като се отказа от новите си правила за разпределяне на направления за прегледи и изследвания и за плащане на болниците и върна миналогодишните. Цеков от своя страна пък успокои, че системата функционира нормално и спокойно, същото направи от Хасково и здравният министър Десислава Атанасова.

Болниците ще работят оттук нататък така, както са работили и досега. 147 000 пациенти са преминали за декември, януари и февруари – точно толкова, колкото и миналата година. Разликата е незначителна. Т.е. пациентите не са ограничени, лекуват се“, коментира пред журналисти Цеков. За декември все още има неразплатени суми за онколекарства и импланти над лимитите, но Цеков увери, че и те ще бъдат платени другата седмица.

По повод исканата му от Лекарския съюз оставка Цеков посочи, че включването на такава точка в дневния ред на парламента е било отхвърлено и то не само от неговите бивши колеги от ГЕРБ, но и с други гласове, което по думите му означава, че все още се ползва с доверието, с което е избран.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов обаче посочи, че все още стоят на дневен ред проблемите с начина на плащане на интензивните грижи и медицинските изделия. Освен това той смята, че въпреки отстъпките на касата, болниците могат да бъдат санкционирани и глобени.

Не е вярно, че са върнати методиките от 2012 година, има поправки в новите методики, които са действащи от 2013. Има до голяма степен отразени в тези поправки нашите искания, но всички тези решения трябва да минат през Министерския съвет, а той доколкото знам вчера проведе последното си заседание“, заяви Райчинов.

От касата обаче уточниха, че методиките са нейни вътрешни правила и не е необходимо те да минават през Министерския съвет.

Парламентът отказва публично да се говори за проблемите в здравеопазването. Това, което мен много ме притеснява е тази изключителна защита за д-р Цеков, защото за нас човек, чийто мозък е родил, че може да се прави регулация по диагнози в лечебните заведения, просто не трябва и ден повече да бъде в касата. Независимо как се опитва да се коригира после. След някой друг ден той ще роди нещо друго. А той остава безконтролен“, заяви Райчинов.

БЛС очаква становища от районните колегии и другата седмица ръководните органи на съюза ще се съберат, за да решат какви ще са по-нататъшните им стъпки. “Съмнявам се обаче, че ще има пред кого да поставим нашите искания. Държавата явно малко по-малко се разпада, дано се внесе някаква стабилност. Лекарите ще се помъчим да не внасяме допълнителни проблеми във функционирането на страната и националната сигурност, част от която е здравето на нацията“, каза той.

По думите му лекарите може да протестират символично като той лично не приема ефективен протест със спиране на работа. “Опасно е в тази ситуация да излезем на улицата и ние“, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?