Димитър Абаджиев предложен за мениджър директор в “Набуко“

Димитър Абаджиев предложен за мениджър директор в “Набуко“

Напусналият партията на Яне Янев “Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Димитър Абаджиев ще представлява България в международното дружество за изграждането на газопровода “Набуко“, е решил късно в четвъртък бордът на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), съобщиха от дружеството.

Абаджиев е номиниран за член на Изпълнителния борд на международната компания “Набуко Газ Пайплайн интернешънъл”. Органът е нов и се създава като корпоративна структура на базираната във Виена проектна компания.

Борд ще е шестчленен и в него всеки от акционерите – турската БОТАШ, БЕХ, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE, ще имат по един представител.

Абаджиев е номиниран за главен директор по мениджмънта на проекта. Структурата ще има още главен изпълнителен директор, главен финансов директор, главен търговски директор, главен технически директор и главен директор по експлоатацията.

В отговорностите на Абаджиев при одобрение на номинацията ще влизат комуникацията и координацията на проекта с европейските институции.

Пред бТВ Абаджиев заяви, че първият разговор за този пост бил проведен с премиера Бойко Борисов преди няколко седмици и номинацията му няма нищо общо с напускането на РЗС. “Аз самият в началото бях изненадан от тази идея, но след това разбрах, че става въпрос за пост, свързан с международен опит, какъвто аз имам“, обясни Абаджиев.

Бъдещият представител на страната ни с подкрепяния от ЕС проект е юрист, завършил е Софийския университет “Свети Климент Орхидски”.През последните дванадесет години е бил народен представител в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание, минавайки пред партиите СДС, ДСБ, бе независим депутат, опита се да направи политическа формация заедно с излезлите от СДС Мария Капон и Елеонора Николов, известно време гравитира около ГЕРБ, след което се отзова в ръководството на РЗС, което напусна преди около месец. В периода 2006-2007 година той беше наблюдател на страната ни в Европейския парламент.

Инвестиционното дружество “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” бе регистрирано във Виена през 2005 г., като всеки от шестимата акционери притежава равен дял от 16.67% от капитала.

Компанията трябва да изгради, притежава и експлоатира газопровода с дължина около 3 300 км. за пренос на природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток през териториите на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия до газовия център “Баумгартен” – Австрия, а оттам - и за страните от Централна и Западна Европа. Планираният максимален капацитет при крайната фаза на изграждане на газопровода е 31 млрд. куб. м. годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?