Договорът за “Белене“ удължен на юнашко доверие

Договорът с руснаците за най-скъпия инвестиционен проект на България – за изграждането на АЕЦ “Белене“, ще бъде удължен едва ли не на юнашко доверие, научи Mediapool в четвъртък от отлично информирани източници.

На 30 септември, когато изтича контрактът между “Националната електричества компания“ (НЕК) и “Атомстройекспорт“ за строежа на ядрената централа, от българската държавна компания съобщиха, че са отправили питане до собственика си – “Български енергиен холдинг“ (БЕХ), за удължаване на споразумението с руснаците. По-рано се появиха неофициални информации, че удължаването може да е с една година.

Запознати с искането на НЕК казаха за Mediapool, че то е формално и в него не е посочен конкретен нов срок за действие на подписаното в края на 2006 г. споразумение с “Атомстройекспорт“ (АСЕ). Всъщност Министерството на икономиката, енергетиката и туризма движело нещата.

Не са ясни юридическите последици от подписването на подобен анекс.

По думите на Сергей Кириенко, президент на “Росатом“ - собственика на АСЕ , до края на 2010 г. ще има план за действие по АЕЦ “Белене“.

И според източници от българското правителство дотогава най-вероятно ще се изясни всичко по проекта и ще се пристъпи към сключването на основния договор с руснаците за проектиране, изработка и доставка и въвеждане в експлоатация на двата 1000 мегаватови реактора.

Премиерът Бойко Борисов каза във вторник, че очаква до месец да обяви европейските инвеститори с интерес към проекта. Дал съм цена на руснаците, чакам техния отговор и ако кажат да, ще направим европейски проект, информира министър-председателят в интервю за Канал 3.

За чужди компании с интерес към втората атомна централа се твърди отдавна, но никой от ангажираните с проекта в кабинета не желае да коментира кои са те.

Има инвеститори, но се въздържат от официални изявления, тъй като не става въпрос за импулсивни решения, твърдят източниците.

Според тях, въпреки че все още не може да се изчисли с каква част от финансирането биха могли да се включат бъдещите инвеститори, тъй като не е направена пълна оценка дела, на който съответстват направените от НЕК вложения, е възможно да се проведат официални разговори с проявили интерес компании.

Чак след като се преструктурира проектът, ще е ясно каква част от него и под каква форма ще се предложи на стратегически инвеститори. Според представители на БЕХ е възможно преработката на ядрения проект да стане по-бързо от първоначално прогнозираната една година.

Грижа за това ще има консултантът, който все още се избира от БЕХ. Процедурата се забави значително.

Британската банкова група HSBC, консорциумът “Ротшийлд и сие“ и френската банка “Сосиете женерал“ бяха тримата кандидати, допуснати да подадат техническа и финансова оферта. Само двама от претендентите обаче са внесли исканите документи.

В момента се разглеждат техническите им оферти, отправени са допълнителни въпроси по тях и в най-скоро време ще бъдат отворени и ценовите оферти и ще стане ясен консултантът.

Възможно е изборът му и обявяването на потенциалните инвеститори са съвпаднат приблизително, за да може да започне и сондиране на мнението на проявилите интерес за начина, по който да се реализира проекта, коментират експерти от бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от България