Русия готова да строи "Белене" наесен, Първанов зове за експедитивност

Русия готова да строи "Белене" наесен, Първанов зове за експедитивност

Руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) е готова да започне строежа на първия блок от  "Белене" още от 1 октомври, необходимо е само НЕК да намери финансирането. Това заяви в сряда Генадий Тепкян, шеф на компанията изпълнител на проекта по време на започналия международен ядрен форум "Булатом - Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" в курорта "Ривиера" край Варна.

Тепкян припомни обаче, че договорът между АСЕ и НЕК изтича в края на септември тази година. "Досега изпълнените от нас подготвителни дейности са безупречни, имаме договор за строителство на централата и първия блок може да бъде готов до края на 2017 г., ако започнем наесен", каза Тепкян.

Техническият проект на АСЕ обаче още няма разрешително от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). В края на май руската компания е отговорила на всички въпроси по проекта им, поставени от българския регулатор. По закон той има три месеца за отговор и, ако всичко стане в този времеви график, действително до края на септември е възможно да се даде нужното разрешително. Но шефът на АЯР Сергей Цочев бе по-обтекаем, обявявайки, че до края на годината то ще е факт.

Според единствения, присъстващ на форума, представител на управляващата партия – евродепутатът Владимир Уручев - интерес към изграждане на АЕЦ "Белене" има и през

следващата година ще се стигне до решение за изграждане на централата. Уручев каза, че проектът е необходим за България, защото нашата страна няма собствени ресурси, освен въглища и че не трябва да има противопоставяне между идеята за нови два блока в централата в Козлодуй и АЕЦ "Белене".

Така евродепутатът от ГЕРБ подкрепи тезите на президента Георги Първанов, прозвучали на форума в неговото писмено приветствие.

Крайно време е да изясним всички съмнения и да изчистим стратегическата си линия в енергетиката, призовава Първанов в приветствието си и добавя, че всяка непоследователност или недостатъчна решителност в областта на енергетиката ни лишава от завоювани пазарни позиции в региона.

Държавният глава посочва, че приоритет в "стратегическата линия" трябва да остане ядрената енергетика в електропроизводството. Той се аргументира със "световните енергийни баланси, екологичните стандарти, скокът на цената на електроенергията след 2012 г., когато ще приложим принципа "замърсителят плаща", вероятността след 2016 г. за затваряне на ТЕЦ-овете у нас, работещи на въглища поради повишените изисквания към серни и азотни емисии, развитието на "водородните" технологии".

Президентът не вижда основателни причини да се противопоставя проектът "Белене" на проекта за развитие на комплекса "Козлодуй" в дългосрочен план. "Трябва да сме по-експедитивни, защото повишеният интерес към ядрените технологии вече значително повишава цената на  новите атомни централи в световен мащаб", посочва Първанов.

Също в писмен поздрав до конференцията и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков засегна въпроса с енергийната стратегия на страната, посочвайки само, че тя се обновява, за да може да се оформи ясна визия за енергийната ни политика, основана на диверсификацията, енергийната ефективност и зелената енергия. Очаква се АЕЦ "Белене" да  е част от стратегията. 

Отчитайки, че България отказа предложението на Русия за финансиране на част от строежа на АЕЦ "Белене", очакваме резултатите от избора на процедура за стратегически инвеститор в проекта, заяви и.д. търговският представител на Москва у нас Сергей Терентиев в друго приветствие към участниците във форума.

Изявлението му идва два дни след като президентът на "Росатом" Сергей Кириенко каза, че компанията му има изявен интерес към ядрените проекти в България, Армения и Турция и изрази убеденост, че ще участва като инвеститор.

В момента България провежда процедура по избор на консултант, който да преструктурира проекта и да проведе процедура за избор на инвеститор. Преди време Трайков съобщи, че е подбрана шорт листа от три компании сред шестимата претенденти за търсят съдружник на държавата в ядрения проект. Имената им обаче още не са обявени, както и сроковете, в които те трябва да подадат ценови оферти. Про предишни прогнози консултантът трябваше да е избран до лятото, а очакванията бяха, че до началото на следващата година ще може да се обяви процедура за инвеститор.

"Необходимостта от АЕЦ "Белене" не бива да буди у никого никакво съмнение, че ще задоволи нарастващите енергийни нужди на страната и региона и че отговаря на европейските стандарти", пише Терентиев. Според него централата ще е високо конкурентна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?