Търсят се евроинвеститори дори с малък дял за АЕЦ "Белене"

Търсят се евроинвеститори дори с малък дял за АЕЦ "Белене"

С Путин се разбрахме да намерим европейски инвеститори, които да влязат дори и с малък дял в проекта за АЕЦ "Белене", заяви в петък пред парламента премиерът Бойко Борисов. Той добави, че Сърбия също ще влезе в проекта (засега се коментира дял от около 4%-бел.ред.), което ще гарантира пазара на електроенергия от бъдещата централа, допълни Борисов.

В същото време от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма опровергаха медийни твърдения, че и Македония влиза в "Белене". Засега този въпрос не е разглеждан, съобщиха от ведомството.

Досегашната позиция на България беше за намиране на стратегически инвеститор в АЕЦ “Белене“. За целта дори е обявен конкурс за избор на консултант, който трябва да намери въпросния съакционер, да преструктурира ядрения проект и да прецени какъв дял да запази държавата на база на досегашните инвестиции на площадката, направени от държавната НЕК. Дискутирано е задържане на 20-30-процентно участие, но и това решение би трябвало да зависи от анализите на консултанта.

Към момента не е ясно дали има нова стратегия за "Белене", но отговорът се очаква до есента, според направените преди седмица изявления на премиера Борисов след разговорите му с първия руски вицепремиер Зубков. Тогава Борисов каза, че септември е срокът, в който България и Русия трябва да намерят отговор на всички висящи въпроси по т.нар. "пътна карта" за втората атомна централа, а Зубков обяви, че АЕЦ "Белене" е "най-добрият проект на света" и практически всички въпроси са решени.

Ако правим петролната тръба, ще е срещу гаранции за милиарди

В отговор на питане от бившия премиер Сергей Станишев по време на петъчния контрол в НС, премиерът Борисов повтори позицията си, че проектът за петролопровод "Бургас-Александруполис" няма да го бъде.

Той поясни, че България е вдигнала четворно капитала си в проектната компания за проекта, защото ако се откажем едностранно от него, ще последват санкции. Този проект не е изгоден за хората в региона на Бургас, не е изгоден и за България, тъй като за 35 млн. долара, колкото ще са приходите от него, си затриваме цялата екосистема, каза премиерът.

Така че сега си вдигаме капитала и чакаме международната екооценка, за която Борисов отново изрази очакване да е отрицателна. "Аз съм убеден каква ще е тя, в днешно време едва ли ще има някой да го пусне", заяви Борисов.

По-късно пред журналисти в кулоарите на парламента той допълни, че “има риск с буйовете и дори руската страна не натиска за този проект, защото знае, че има риск, и ако ние тръгнем да го изпълняваме, ще искаме такива гаранции от няколко милиарда, че никой за такива малки количества не би се хванал“.

Така Борисов даде да се разбере,че дори и да мине екооценката на проекта, българската страна ще продължи да търси начини за отказ от него.

“Колкото повече тръби за газ минават толкова по-добре, защото това са транзитни такси, това е горивото на бъдещето, докато при петрола не е така“, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?