След консултация с БАН

ДСБ поиска да падне забраната на шистовия газ, ГЕРБ отказва

ДСБ поиска да падне забраната на шистовия газ, ГЕРБ отказва

Петима народни представители от "Синята коалиция" - Иван Костов, Иван Иванов, Екатерина Михайлова и Асен Агов от ДСБ и Михаил Михайлов от СДС, са внесли в четвъртък в деловодството на Народното събрание проекторешение за отмяна на забраната за проучване и добив на шистов газ. От парламентарната група на ГЕРБ обаче заявиха, че стоят зад мораториума, тъй като това била волята на хората, а партията им била избрана да представлява интересите на хората.

Забраната върху шистовия газ бе наложена от парламента преди две седмици под натиска на неправителствени и екоорганизации, които смятат за крайно вреден за околната среда и опасен за хората използвания метод за проучване или добив, известен като хидравлично разбиване. Петимата депутати от бяха единствените, които гласуваха против ограниченията за използване на т.нар. хидрофракинг за проучване на природен газ у нас.

 

В мотивите си от Синята коалиция препоръчват в най-кратък срок правителството да внесе в НС законодателни промени, осигуряващи ефективен контрол, защита на околната среда и отмяна на споменатата забрана върху прилагането на технологията. Те се обръщат към изпълнителната власт също да внесе спешно в парламента пакет от мерки за ускоряване на изграждането на междусистемни връзки за внос на природен газ.

 

"Неразумно е България да пропусне възможността за проучване за наличието на този ресурс", заяви пред журналисти съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Иван Костов. "Тези сондажи не се различават коренно от тези за проучване на нефт и газ", посочи той.

 

Костов цитира получено от тях след запитване становище от Геологическия институт на БАН за оценка на проучването и добива на шистов газ. В него институтът "подкрепя извършването на проучвания за установяване на ресурси от шистов газ у нас с прилагането на най-новите технологии и научни методи и строг контрол върху околната среда", посочи Костов.

 

Според него геолозите казвали, че досега нямало научни доказателства за опасности или вреди от проучванията за шистов газ.

 

Според тези учени "проучването на природните ресурси е въпрос на национален интерес, не по-малко важен от запазването на българската природа". Все пак те отчитат, че не биха се ангажирали с аргументирано експертно мнение по технологията за извличане на шистов газ посредством хидравлично разбиване. "Това са технологии, които са фирмена собственост и информация за това би следвало да се изисква от тях", правят уговорка геолозите от БАН.

 

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов обаче заяви, че "ГЕРБ, защитавайки интересите на българския народ, при условие, че има страхове за вреди върху околната среда, категорично няма да махне мораториума върху шистовия газ до момента, когато българското общество е постигнало съгласие, че това е безвреден метод", каза Николов.

 

От думите му стана ясно, че ако учените убедят хората, че някой метод за проучване и добив на шистов газ е безвреден за околната среда, тогава ГЕРБ вече може да да преосмисли решението си.

 

За нуждата от допълнителен анализ на наложената забрана на шистовия газ, заяви миналата седмица зам.-министърът на икономиката, енергетиката и храните Делян Добрев. Причина е, че пак според становище на учени от БАН начинът, по който е формулирана в момента забраната върху технологиите за хидроразбиване, спира на практика и проучванията и добива на газ по конвенционален начин.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?