Дянков обвинен, че в ЕВН-сделката осигурил милион за Прокопиев

Делото срещу двамата и Трайков скоро ще влезе в съда, прокуратурата сигурна, че ще постигне присъди

Снимка: БГНЕС

Прокурорската офанзива по сделката с продажбата на държавния 33-процентов дял в ЕВН през 2011 г. стигна и до бившия финансов министър Симеон Дянков, който в петък стана поредният обвиняем по случая. Прокуратурата твърди, че той е наложил за инвестиционен посредник по сделката фирмата "Булброкърс" на Иво Прокопиев, която по този начин получила облага от над 1 млн. лв. и занижила оценката на акциите. Срещу Дянков е задействана и процедура за отнемане на незаконно придобито имущество.

След като бе повдигнато и четвъртото обвинение по делото говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че "към този момент това е кръгът на обвиняемите лица". Прокуратурата е готова да внесе делото в съда и смята, че ще бъдат постигнати осъдителни присъди, допълни тя. Не ставало обаче въпрос за организирана престъпна група.

Дянков, чието обвинение бе предизвестено с тревога, че едва ли не се укрива, трябваше да се яви в Столичното следствие идната сряда, но направи това по-рано. Той напусна столичното следствие заедно с адвоката си без никакви коментари.

Според съобщение на Софийската градска прокуратура Дянков е осигурил облага за близо 1.3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията – "Булброкърс", като за това свое действие бил подбуден от Иво Прокопиев, който контролира дружество чрез компанията "Алфа Финанс Груп".

Два дни по-рано Прокопиев също се сдоби с обвинение по делото, но тогава държавното обвинение не даде никакви детайли.

Дни преди края на 2016 г. по случая с борсовата приватизация на държавните пакети в ЕВН наказателна отговорност бе потърсена тихомълком и от бившия икономически и енергиен министър Трайчо Трайков, който бе обвинен, че нанесъл щета от 20 млн. лв. със сделката.

Реално първият обвинен по случая беше изпълнителният директор "Булброкърс" Радослав Рачев. Това стана на 18 май 2016 г. като за него се твърди, че е злоупотребил с доверие при продажбата на акциите.

Всичко тръгна от сигнал на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев до прокуратурата през септември 2013 г. в разгара на личната му война с Прокопиев заради публикации в издаваните от него вестници, засягащи Мавродиев.

Трайков заяви, че борсовата приватизация на акциите е била извън правомощията и контрола му. Прокопиев коментира обвиненията като "абсурдни и нелепи", нямащи "нищо общо нито с фактите, нито с правото". Той заяви, че по тази сделка всъщност не е извършил нищо и определи "цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров".

Дянков си тръгна с обвинение за това, че в периода май 2011 г. - юни 2011 г. като министър, съучастие с Иво Прокопиев, който го подбудил, превишил властта и правата си, за да набави облага за "Булброкърс" в размер на 1 276 618.85 лв. в сделката за акциите в ЕВН.

Това станало след като в нарушение на нормативните правила Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи на "Булброкърс" изготвяне на оценката на държавния дял в капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД. Това нареждане на Дянков било подбудено от Прокопиев и така било попречено на шефа на АПСК да избере независимия оценител, както е по Закона за приватизацията, а "Булброкърс" получила договор за 1.276 млн. лв.

Фактите сочат, че Агенцията за приватизация проведе конкурси за избор на инвестиционни посредници по борсовата продажба на ЕВН и на ЧЕЗ. В тях участваха редица компании, но определени да листват акциите на двете дружества бяха съответно "Булброкърс" и ЦКБ. По сделката с акциите в енергийните дружества на ЧЕЗ обаче няма разследване, че не е избран независим оценител, а инвестиционен посредник.

Според тогавашното съобщение на АПСК договорите с двамата посредника е трябвало да бъдат одобрени от Надзорния съвет на агенцията. Това противоречи на думите на бившия шеф на този орган – сега председател на Комисията за защита на конкуренцията – Юлия Ненкова, че Надзорът на АПСК не е имал никакво отношение към сделката за ЕВН. Ненкова каза това в четвъртък, коментирайки казуса, по който била дала показания пред прокуратурата още през 2013 г.

Според нея около сделката няма нищо нередно, защото за цена, постигната на борсата, не може да бъде обвинен някой, че е по-ниска или по-висока .

Прокуратурата отбеляза, че за твърдяното от нея престъпление на Дянков наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 хиляди до 5 хиляди лева.

"Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между двамата“, каза Арнаудова по повод подбуждането на Дянков от Прокопиев.

Не е ясно дали свидетелските показания са само на Мавродиев, или са дадени такива и от други лица.

Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва точно инвестиционният посредник да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител, поясни Арнаудова. По думите ѝ прокуратурата разполага и с писмени доказателства за подбудителството, но "на този етап не можем да ги уточним". "Това ще стане факт, когато делото влезе в съда и когато се опишат всички доказателства“, каза още тя. Не предстоят много действия и съвсем скоро ще има обвинителен акт“, допълни Арнаудова.

"В частност обвинението на г-н Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции в "ЕВН Електроразпределение България“, посочи тя.

Отделно посредникът по сделката "Булброкърс" занижил цената на акциите и така държавата била ощетена с над 20 млн. лв., смятат от прокуратурата.

При борсовата продажба през 2011 г. 33-процентния дял бе продаден за над 90 млн. лв., което бе 18 на сто над стартовата цена за предлагане на книжата.

"Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН - Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков", заяви още Арнаудова. Тя поясни, че досъдебното производство, по което и тримата са обвиняеми, е едно.

"Прокуратурата ще уведоми и за поредния обвиняем - Симеон Дянков Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за това, че е повдигнато обвинение, за да се стартира процедурата и по отношение на него в тази комисия", допълни говорителят на главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?