Прокуратурата даде на съд Трайков, Дянков и Прокопиев за сделката с ЕВН

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия енергиен министър и неуспял кандидат-президент на "Реформаторския блок" Трайчо Трайков, ексминистъра на финансите Симеон Дянков и издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев във връзка с продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН.

Новината дойде в понеделник от Софийския градски съд (СГС) който уточни, че след ден делото публично ще бъде разпределено на съдия-докладчик.

От прокуратурата така и не дадоха никаква информация за актуалното съдържание на обвинителния акт. Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, според които целият скандал е напълно скалъпен, обвиняеми по делото са още Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

До внасянето на делото в СГС всъщност се е стигнало по искане на Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години, научи Mediapool. Защитата му се е възползвала от тази възможност буквално в последния момент преди тя да бъде премахната с последните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които освен това прехвърлят делата за корупция по високите етажи на властта в спецсъда. Именно заради тази промяна на НПК се очаква делото да бъде прекратено от СГС и върнато на прокуратурата, за да го внесе тя на свой ред в спецсъда, в чиято юрисдикция ще попадат тези казуси.

Според прокуратурата от въпросната сделка, осъществена през 2011 г., е настъпила щета за държавата в размер на 20 829 200 лева. Разследващите твърдят, че тя е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков. Това обясни в началото на т.г. говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Оттогава обаче от държавното обвинение не са давали повече информация. През януари Арнаудова обяви още, че според колегите ѝ поръчката е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен.

Освен това договорената продажна цена била в нарушение на приета от Министерския съвет през 2003 г. Стратегия за приватизация на енергоразпределителните дружества, регламентираща минималните цени, на които да бъдат продавани дялове, собственост на държавата.

Първи по делото на 18 май 2016 г. бе обвинен изпълнителният директор "Булброкърс" Радослав Рачев. Той бе привлечен към наказателна отговорност за злоупотреба с доверие заради сделката при продажбата на акциите. Информацията за обвинението му бе публикувана от близкия до Делян Пеевски вестник "Труд".

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Собственик на "Булброкърс" е именно Иво Прокопиев чрез дружествата му "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

В сигнала на КФН до прокуратурата се посочваше, че държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от над 87 млн. лева при сделката. Впоследствие прокуратурата намали тази сума над четири пъти. КФН посочваше още в сигнала си, че при сделката "Булброкърс" е действал като консултант и представител на държавата и едновременно е представлявал и мажоритарния акционер ЕВН, който купи акциите.

Продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" се случи на 21 декември 2011 г. Държавата получи за пакетите над 90 млн. лв. Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следпризатизационен контрол, която пусна книжата на борсата.

Споделяне

Още по темата

Още от България