Дянков се развихри: Ще пляскаме руснаците, търпението ни към Холандия се изчерпа

Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се развихри и на международната сцена. Той се закани да "напляскаме руснаците" и да ги "разбием в съдилищата" заради иска им за АЕЦ "Белене". Холандия пък е предупредена, че  търпението ни е изчерпано и тя става за смях в Брюксел с отказа си да пусне България в Шенген.

Коментарите му за Русия бяха провокирани от заведения съдебен иск за 1 млрд. ево от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу "Националната електрическа компания" (НЕК) заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене".

"Исканията на "Атомстройекспорт” са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас", заяви Дянков, цитиран от БГНЕС. "Добре сме подготвени, моят екип работи заедно с този на министър Делян Добрев, просто нямат шанс", обяви той.

"Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.

Според него случаят е "изолиран - за определена компания, която има много проблеми в света".

"Не вярвам този иск да влезе в съдилищата, според мен това е някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат. Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме", обяви Дянков

Междувременно се разбра, че той е дал интервю за холандския вестник "Дер Телеграаф", за улеснение публикувано в превод на сайта на финансовото министерство.

"Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано. Източноевропейската държава негодува, че нашата страна единствена в ЕС блокира присъединяването към свободното от паспортни проверки Шенгенско пространство", се казва в публикацията от София.

"Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини“, роптае българският вицепремиер Симеон Дянков, продължава статията.

Дянков изрази желание на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си. "Какъвто и да е кабинетът, тук става дума за порядъчност“, е цитиран да казва Дянков.

Той повтаря българската позиция, че страната отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенген. "България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс.“

Гневен е на неодобрителните и омаловажаващи изказвания на министър Леерс (министър на имиграцията) и премиера Рюте.

"Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави членки на ЕС признават това, а вие не. Просто не е честно", казва още Дянков.

Той съветва холандците да не се страхуват, че страната им ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави, въпреки че е наясно с местните настроения.

"Вземете например лидера на Партията на свободата, Херт Вилдерс, който основа център за събиране на жалби срещу поляци. Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Холандия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи.“

Според Дянков, в момента Холандия става за смях и в Брюксел. "Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Холандия рискува добрата си репутация“, счита министърът, който въпреки всичко нарича колегата си Ян-Кеес де Яхер "свой добър приятел“.

В статията се отбелязва, че Дянков може да бъде описан като хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес