ЕС очаквано отново отложи влизането на България и Румъния в Шенген

Управляващите се обявиха за жертва на проблемите в Румъния и популизма в Европа

Управляващите се обявиха за жертва на проблемите в Румъния и популизма в Европа

Очаквано Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи отложи разглеждането на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство заради позицията на някои страни членки, че двете балкански страни не са показали достатъчно резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

 

Българските власти не видяха проблем в действията на София и обясниха отлагането с проблемите в Румъния, както и с "популизъм" и "вътрешнополитическите дебати" в европейските страни.

 

Вътрешните министри на страните членки на заседанието си, приключило късно в четвъртък, отложиха разглеждането за следващата година. Отлагането е свързано с желанието на министрите на вътрешните работи от ЕС да изчакат доклада на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, който предстои да бъде изготвен до края на годината. Според румънски медии Букурещ и София са настояли още през декември да се вземе решение за присъединяване на Румъния и България, а не то да се отлага за пролетта на следващата година.

 

Румъния да си свърши работата

 

Президентът Росен Плевнелиев отдаде поредното отлагане на дебата изцяло на извънредния доклад за Румъния.

 

"Категорично мога да заявя, че проблемът не е в България. Но ние сме един пакет и като пакет ще влезем. Двуфазисният вариант за влизане е приемлив за нас и Румъния, но очевидно трябва да изчакаме Румъния да си свърши работата", допълни Плевнелиев.

 

Според него ЕК е направила "голямата разлика" в случая, като е насрочила доклада за Румъния за края на тази година, а този за БГ за следващата. ЕК остро критикува румънското правителство за опита му да отстрани от длъжност президента Траян Бъсеску и насрочи нов доклад.

 

Популизъм и вътрешнополитически дебати в Европа

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "за голямо съжаление станахме жертва на вътрешнополитическите дебати в някои европейски страни".

 

"С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство в Шенгенското пространство, дори охраняваме по-добре границите от някои "стари членки" на ЕС, чакаме политическото решение", добави Цветанов, цитиран от БТА.

 

София и Букурещ са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген и се надяваха на компромисно решение още през септември тази година, което да им позволи да влязат в пространството за свободно пътуване по въздух и вода. Холандия бе единствената страна, която официално застана срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, но впоследствие резерви обявиха и от Германия и Белгия.

 

"Колегите споделят мнението, че популизмът взима принципна позиция за отлагането на решения, които могат да предизвикат дебат в ЕС", каза още Цветанов.

 

По време на заседанието е била обсъдена и темата за необходимостта от повече антитерористични мерки предвид атентата в Бургас преди три месеца. Според Цветанов една от мерките е обмяната на опит в предотвратяването и недопускането на подобни нападения.

 

Цветанов оптимист, че няма да се връщат визите за Западните Балкани

 

Вътрешният министър каза още, че България твърдо подкрепя запазването на безвизовия режим за страните от Западните Балкани.

 

По-рано няколко страни членки, сред които Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург и Холандия, се обявиха за връщане на визовия режим.

 

"Особено Германия е тревожно настроена за увеличения брой на молбите за предоставянето на убежище на хора от този регион. Позицията на България е за запазване на европейската перспектива на региона", каза Цветанов.

 

Според него с механизма за наблюдение на тези държави и с предприетите от техните правителства мерки, този проблем ще бъде решен и настоящият визов режим ще бъде запазен. Решение по въпроса обаче не е било взето.

Споделяне

Още по темата

Още от България