Е-здравеопазването е дадено на "Информационно обслужване"

Е-здравеопазването е дадено на "Информационно обслужване"

Изграждането на здравната информационна система ще бъде дадено на държавното дружество "Информационно обслужване". За целта Министерството на здравеопазването ще сключи договор с нея, а предложеният от IT бранша доброволен труд на специалисти ще се осъществява в рамките на този договор. Това обясни здравният министър Кирил Ананиев във вторник вечерта пред БНТ.

"Ние прреценихме и ще сключим договор с "Информационно обслужване", като до края на ноември трябва да сме готови с елекронното досие, електронните рецепта и направление, електронни регистри и системата за проследяване и анализ на лекарствата", заяви Ананиев. Той каза, че са прекратени вече сключените договори със спечелили поръчките на МЗ софтуерни компании, като това е станало по взаимно съгласие.

От думите му не се разбра дали са прекратени всички сключени договори или само част от тях, нито какво ще се случи с финансирането на целия проект по оперативна програма "Добро управление".

Ананиев каза, че по договорите има предвидени неустойки, но не уточни какви. Той обаче заяви, че и от страна на фирмите има неизпълнение на части от техническото задание.

Преди ден доброволци от IT сектора в България обещаха да дарят на държавата 15 000 човекочаса труд за доизграждането на системата безплатно. Тогава Ананиев каза, че реципрочно, държавната фирма "Информационно обслужване" също ще дари 15 000 часа доброволен труд.

Поръчките по злощастния проект за е-здравеопазване не случайно бяха толкова оспорвани от участващите фирми, тъй като освен изпълнението на многомилионния проект, победителите получават и последващата поддръжка на разработените продукти.

В кризисната ситуация при неясни обстоятелства това се възлага на "Информационно обслужване" без да е ясно нито какво техническо решение се предлага, нито на каква цена, с цялата условност, че "всичко ще е безплатно". 

Целият проект за е-здравеопазване по принцип е за 12 млн. лева, но поръчки бяха обявени само за около половината от стойността или около 6 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?