ЕК: Парите от фонда за възстановяване да се обвържат с върховенството на закона

Комисията очаква до октомври първите национални планове, компаниите ще трябва да приемат екопланове, за да получат помощ от ЕС

Валдис Домбровскис

Отпускането на сумите от представения вчера общ фонд за възстановяване на икономиката от последствията на пандемията да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, предлага Европейската комисия.

Това съобщи в четвъртък заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По думите му комисията очаква до октомври държавите от ЕС да подадат първите национални планове за икономическо възстановяване от последиците от пандемията от Covid-19.

Европейската комисия представи вчера проект за създаване на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията, който е на стойност 750 милиарда евро. Средствата ще бъдат ползвани приоритетно за развитието на проекти и компании, които ще подпомогнат постигането на задачата на ЕК за икономика без въглеродни емисии до 2050 година. Сумата от 750 милиарда евро ще бъде взета като кредити от финансовите пазари, а ЕК планира да я върне до 2058 година.

Домбровскис поясни, че се предвижда всяка следващата година до април държавите да подават годишните си програми за използване на европейския бюджет и в частност на сумите от общия фонд за възстановяване, представен в сряда. До октомври всяка година ще бъдат подавани националните проектобюджети, добави той.

По неговите думи фондът за възстановяване ще бъде достъпен за всяка от държавите в ЕС, но отпусканите суми ще бъдат определяни според степента, в която отделните национални икономики са пострадали от пандемията.

В плановете, подавани до комисията, държавите ще трябва да уточняват как намеренията им преследват целите на ЕС за постепенното отпадане на употребата на изкопаеми горива в икономиката и за допълнителна цифровизация.

Държавите сами ще поставят целите и сроковете за изпълнение по проектите, подкрепени от фонда. Отпускането на средствата ще става на части, след успешното изпълнение на междинните цели.

Домбровскис съобщи, че за начало ЕК предвижда налагането на данък върху пластмасовите изделия като стъпка от въвеждането на нови данъци за осигуряване на "собствени" приходи за европейския бюджет.

Комисията засега не изяснява напълно как 750-те милиарда евро от заема за фонда за възстановяване ще бъдат разпределени между държавите. Предложението на ЕК съдържа таблица за частичното разпределение на средствата, според която България следва да има достъп до 15 милиарда евро, като участва в обратното изплащане на 3,3 млрд. евро. От общата сума се очаква нашата страна да има достъп до 2,69 млрд. евро за "позеленяване" на икономиката.

Предложението на ЕК за създаване на спасителния икономически фонд е първоначално и подлежи на промени. Очаква се обсъждането в Европейския съвет да започне през юни, след като вчера плановете на комисията бяха представени в Европейския парламент и получиха нееднозначна оценка.

Компаниите да приемат екопланове, за да получат помощ от ЕС

Европейската комисия ще поиска от европейските компании, които отделят значително количество вредни за околната среда газове, да представят планове за "зелено" преобразяване на бизнеса си, за да получат финансиране от възстановителния фонд, съобщи от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Приоритетът ни е създаването на зелена и цифрова икономика, каза той. Що се отнася до компаниите, които произвеждат значителни вредни газове, то те ще трябва да представят планове за "зелено" преобразяване, за да получат европейско финансиране, посочи той.

Имаме шанс да създадем нова икономика и нови работни места за движение по ново направление към "зелена" и цифрова икономика, допълни Тимерманс.

По думите му европейските граждани ще трябва масово да се преквалифицират и да получат нови знания и квалификации, за да се впишат в новата икономика.

ЕК предлага създаване на нова програма, посветена на здравеопазването, финансирана с над 9 милиарда евро в рамките на следващата многогодишна финансова рамка, предаде Франс прес. Целта е ЕС да бъде подготвен по-добре за евентуални бъдещи санитарни кризи

Здравеопазването още не е от общностните компетенции, а е в правомощията на страните членки, многократно припомни комисията по време на кризата. При все това тя се опита по някакъв начин да координира санитарния отговор на Стария континент срещу пандемията, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?