Екоминистерството прави последен анализ на проблема със ски зоната в Банско

Министерството на околната среда и водите все още не е взело решение какво предложение да внесе в Министерския съвет за решаването на казуса със ски зоната в Банско след решението на Върховния административен съд, който отмени решението на екоминистъра Нона Караджова, че проектът за подмяната на лифта в местността “Платото“ не се е нуждаел от оценка за въздействието върху околната среда. Това съобщи пред БНТ сегашният министър на околната среда и водите Искра Михайлова по повод казуса с надхвърлянето на концесионната площ от дружеството “Юлен“ АД.

Михайлова заяви, че преди да се стигне до етапа за предложения за решаване на проблема “трябва да се проведе последен, но необходим кръг от разговори, за да поддържаме нивото на диалог между местните общности, които естествено искат развитие на района, конкретно в случая Банско, но това засяга и много други райони в страната, и организациите, които защитават природата и които считат, че това развитие ще бъде за сметка на природата“. Според нея това е много труден компромис.

“Във всички случаи назначавам проверка по случая и ще се съобразя както с предложенията на експертите, така и с предложенията на екологичните организации, но също така и с резолюциите на Комитета по световното наследство, който се е ангажирал и през 2011 година в България е имало международна проверка на казуса, която констатира, че няма значителни увреждания върху околната среда и местообитанията от това, че един тип лифт, два типа лифтове са били сменени с нов тип“, каза министърът на околната среда и водите.

“Тази проверка и тази оценка също е факт, така както е факт решението на съда. Има доста разнородни позиции по въпроса. Доста дълго време се е движил казусът. Аз за последните 10 дни, в които съм в министерството, се запознавам с него подробно, но ми трябва още време определено, за да мога да изляза със становище по казуса и това какво правим нататък както за лифта, така и за промените в плана за управление на парка“, заяви Михайлова

Tя посочи още, че приоритет номер едно на ръководеното от нея ведомство е законодателното уреждан ена въпроса със собствеността на водната инфраструктура, за да може да се усвоят по-добре евросредствата за водния сектор. “Аз не съм привърженик на голямото окрупняване (на ВиК-дружествата) и създаването на монополи в която и да било сфера, но в същото време ние трябва да имаме пълна яснота за това къде, кой притежава определена инфраструктура и кой има право да инвестира помощта от Европейския съюз в нея и съответно след това да я използва“, посочи екоминистърът.

“Ако ние инвестираме милиарди в инфраструктурата, това ще се отрази върху цената. Трябва да имаме много ясна формула за това как работим. Това предстои. Това е задача номер едно“, каза тя..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?