Уточнявайки, че "обичат пиара" , като опонентите си от БСП

Ексдепутати от ГЕРБ "претоплиха" предизборно скандала "Хохегер"

Петър Петров обмисля дали да прати на прокуратурата "лично разследване" срещу Моника Йосифова

Красимир Ципов, Димитър Главчев, Румен Иванов и Петър Петров (отдясно наляво). Сн. БГНЕС

Бившите депутати от ГЕРБ Димитър Главчев, Румен Иванов и Петър Петров свикаха в сряда пресконференция "по актуални теми", на която "претоплиха" лобисткия скандал "Хохегер" и която завърши неочаквано със заплаха на присъстващ в залата мъж, че другата седмица ще се самозапали.

Главчев, Иванов и Петров казаха, че ще разкажат за констатациите на временната парламентарна комисия "Хохегер", съставена по инициатива на ГЕРБ да провери твърденията за злоупотреби с публични средства от страна на Моника Йосифова, собственик на агенция "Актив груп" и приятелка на лидера на БСП Сергей Станишев.

Правителството на тройната коалиция нае фирмата на австрийския лобист Петер Хохегер за подобряване на имиджа на България в ЕС срещу хонорар от над 1.5 млн. лева. Хохегер от своя страна взема като подизпълнител агенцията на Моника Йосифова, като ѝ плаща 239 хиляди евро.

Преди дни Йосифова изпрати искане до главния прокурор с настояване да бъде проверена дейността ѝ по двата договора с Хохегер, за да "защити доброто си име от неоснователните нападки на доскоро овластени лица и постоянната политическа спекулация с темата".

В началото Главчев направи опит да иронизира социалистите, обяснявайки, че ГЕРБ не устояли на изкушението и те да дадат пресконференция, защото и те обичали пиара. Бившите народни представители не изнесоха нови данни по случая, а преразказаха подробно всичко вече изговорено в комисията, която така и не завърши работата си с окончателен доклад поради предсрочното разпускане на парламента. Главчев каза, че той сам решил да го оттегли от дневния ред на Народното събрание, защото държавата имала да се занимава с по-важни въпроси – политическата криза след оставката на кабинета "Борисов".

"Ние не сме се занимавали в комисията със социално-битовите проблеми на Моника Йосифова, а с това как са изхарчени публичните финанси", заяви той и посочи, че единият договор е с Международния панаир в Пловдив – 500 000 евро.

 

По думите на Главчев на 20 юли 2006 г. МС обсъжда как да освободи Пловдивския панаир от дивиденти, което става факт на 1 август същата година, като много от министрите не били подготвени за този развой.

 

"Учудващо е как Хохегер е бил подготвен ден преди обсъждането. Моника Йосифова е сключила договор с Хохегер за юридическо обслужване на 15 май 2006 г., т.е. два месеца по-рано", добави ексдепутатът от ГЕРБ.

 

По думите му, за да излезе наяве цялата истина около този договор на стойност близо 3 млн. лева "най-простото нещо, което можеше да направи г-жа Йосифова, беше да постъпи като г-н Цветан Цветанов и да свали данъчната тайна". Коментарът му бе по повод неуважено запитване до НАП от страна на комисията.

 

"Искането до НАП беше отправено, за да се види дали Карадимов (Росен Карадимов, съветник на бившия премиер Станишев – бел.ред.) е в конфликт на интереси. Той е запазвал земи по Северното Черноморие за Моника Йосифова, за което е получавал пари. Той е бил консултант в комисията, която е трябвало да проведе обществената поръчка и на базата на неговата препоръка комисията е избрала Петер Хохегер. Цялата афера "Хохегер" се оказа страница, която явно бившият премиер иска много бързо да затвори", заяви на свой ред Румен Иванов.

Нито той, нито Главчев обаче пожелаха да отговорят на въпрос на Mediapool дали дейността на комисията "Хохегер", за която по техни данни са похарчени близо 10 000 лева, ще доведе до сигнал за евентуално извършено престъпление от Станишев, Йосифова или Карадимов.

 

Единствено ексдепутатът Петър Петров, който не е бил член на комисията, но я следил "изкъсо", допусна, че може и да подготви материали, които да изпрати в прокуратурата. Той обаче също не уточни, какво престъпление е извършено според него. Петров бе репликиран от Главчев, който разясни, че е работа на държавното обвинение да установи дали в целия случай има някакво съставомерно деяние.

 

"Йосифова превежда 240 000 лв. (на Карадимов – бел.ред.), които са част от договор за запазване на земи по Черноморието. Но никога не купува земи. Това е типичен пример за създаване на фиктивен договор. По този договор има особен вид шизофреничност. Фирмата на Карадимов запазва земи на Карадимов. Получава се така, че юридическото лице сключва договор с физическото лице Карадимов", каза още Петров, разкривайки схемата, по която действал бившият премиерски съветник.

Добави единствено, че въпросното му "лично разследване" се базирало на "90-95% публична информация" и всеки заинтересован можел сам да стигне до нея. След него думата отново взе Димитър Главчев, който с широка усмивка препоръча на журналистите заглавие: "Държавният интерес не е защитен".

 

Няколко минути по-късно в пресконференцията се включи мъж на средна възраст, който размахваше конституцията. Оказа се, че това е главният редактор на неизлизащото вече списание "НАТО и България" – Веселин Василев. Без изобщо да коментира повода за събитието, той директно поиска от ГЕРБ пари за издръжката на закритото издание.

 

"Може ли ГЕРБ с институциите, които досега управляваше, да направят така, че да не уволняваме тези журналисти и пред целия свят да има едно издание, което да поеме честването на 10-годишнината от членството на България в НАТО", запита на висок тон Василев, след което заплаши: "На 29 март, ако няма средства за списанието, ще се самозапаля пред президентството с единия договор за присъединяване в НАТО и другия договор – за присъединяване към Европейския съюз!"

 

Въпреки неочаквания развой на пресконференцията Димитър Главчев запази хладнокръвие и посъветва Василев да се обърне към служебното правителство на Марин Райков, тъй като "това не е въпрос към нас".

Споделяне

Още по темата

Още от България